Stigende leiepriser sentralt i Oslo

Leieprisen for kontorlokaler med høy standard i Oslo sentrum stiger jevnt og forventes å passere 3000 kroner pr kvadratmeter tidlig i 2014.

Dette er en av konklusjonene i Entras Konsensusrapport om markedet for utleie av næringseiendom.

- I området fra Oslo S mot Tøyen er det en spennende utvikling med flere nye eiendomsprosjekter og flere store og tunge leietakere. Flere deler av Oslo sentrum blir dermed attraktive kontorområder og bidrar til en positiv leieprisutvikling for kontorer, sier salgs- og markedsdirektør Anders Solaas i Entra.

Hovedkonklusjoner i Entras Konsensusrapport:
• Leieprisene for sentrale kontorbygg med høy standard i Oslo ventes å stige med fire til fem prosent årlig. Det er forventet at kontorledigheten holder seg uendret fra i fjor til i år, for så å reduseres noe.

• Det er ventet høyt transaksjonsvolum for næringseiendom både i år og neste år, og det er forventet noe høyere transaksjonsvolum enn tidligere antatt.

• Det er ventet lav yield på ca 5,25 prosent fremover. Økt interesse for sentrale kontoreiendommer gjør at prime yield (avkastningskrav) for kontor er justert litt ned siden forrige rapport.

Satser på sentrum øst
Entra har kjøpt de tre eiendommene Sundt-kvartalet, Schweigaardsgate 16 og Vahls gate 1-3 i Oslo Øst de siste to årene. Fra tidligere eier Entra Oslo Z (Schweigaards gate 15B), Schweigaards gate 15, Posthuset (Biskop Gunnerus gate 14) og Biskop Gunnerus gate 6 (sammen med KLP) i samme område.

Salgs- og markedsdirektør Anders Solaas mener området rundt Oslo S - Grønland og nedre Tøyen er et spennende vekstområde som blir stadig mer attraktivt for kontoreiendom.

- Nye bygg og de nye innflytterne i Bjørvika og området rundt Schweigaards gate gjør området til et av de mest attraktive sentrumsområdene fremover. Dette gir seg utslag i spennende nybygg, nye kunder og fortsatt stigende priser, sier Solaas. Anders Solaas

- Området rundt Oslo S er Norges mest sentrale kollektivknutepunkt og blir stadig mer attraktivt for større virksomheter. Statoil Fuel & Retail, Tine og YS er et eksempel på type leietakere som nå flytter inn i området fra Schweigaards gate og mot Grønland/Tøyen, sier Solaas.

Han mener dette området er det nye, urbane og flerkulturelle Oslo, med spennende kafeer, restauranter og andre servicefasiliteter. Det er et ungt og trendy miljø i området. Han tror prisutviklingen i Schweigaards gate og i Barcode fortsetter oppover.

Entras konsensusrapport samler estimater om kontorledighet og leiepriser i Oslo & Bærum, transaksjonsvolumet for næringseiendom i Norge og prime yield i Oslo & Akershus Entra har samlet estimater fra de ni største analysemiljøene fire ganger i året siden høsten 2009.

Følgende næringsmeglervirksomheter deltar med informasjon i rapporten: Akershus Eiendom, CBRE, Colliers, DnB Næringsmegling, DTZ, Malling & Co, Newsec, Pangea Property Partners, Union Norsk Næringsmegling.