Boligproduksjonen faller som en stein

Mens regjeringen ønsker flere boliger og fortetting, har igangsettingen av nye leiligheter falt kraftig så langt i år. Boligprodusentenes Forening er uroet over utviklingen.

– Vi ligger godt under fjoråret på igangsetting, og balanserer akkurat på salg. Men det tar mye lenger tid å få solgt hver enkelt bolig nå sammenlignet med samme periode i fjor, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til Byggeindustrien.

Tall fra Boligprodusentenes Forening viser at det totale antallet igangsatte boliger ligger 12 prosent under fjorårsnivået

– Og i fjor lå vi attpåtil dårlig an tidlig på året, legger Jæger til.

Hele fallet så langt har kommet på leilighetssiden. Samtidig har tallet på igangsatte eneboliger og småhus gått litt opp sammenlignet med fjoråret – altså en utvikling som peker i motsatt retning av regjeringens ønsker om å fortette rundt viktige knutepunkt.

– Det som bekymrer oss mest, er at fallet på leiligheter er så stort som det er, spesielt med tanke på den befolkningsveksten som vi har nå. Når store deler av veksten kommer i sentrale strøk og spesielt i Oslo, så er leiligheter den eneste måten å bygge nok boliger på, mener Jæger.

– Burde bygd 11.000 flere
Han tror et tregt første halvår, vil få konsekvenser for den samlede boligproduksjonen i 2013.

– I verste fall kan vi havne ned på 27.000 produserte boliger i år, når vi i stedet skulle ligget på 38.000 boliger, sier Jæger.

– Hva er årsaken boligproduksjonen går tilbake og salget flater ut? Er markedet i ferd med å mettes?

– Jeg tror en viktig årsak er at regjeringen har endret finansieringsreglene. Egenkapitalkravet på 15 prosent og de kraftige innstrammingene på startlån, har vært utslagsgivende. Samtidig har byggekostnadene eskalert gjennom stadig strengere tekniske forskrifter, sier Jæger.

– Hva med boligprodusentene selv, har ikke de også et ansvar for å holde byggekostnadene nede?

– Jo, og jeg tror bedriftene er nødt til å tenke enda mer rasjonelt. Prosjektene må prosjekteres ferdig før byggingen startes og de må bli flinkere til å ta i bruk ny teknologi.

– Men selv om det finnes kostnadselementer som kan gjøres mer effektivt enn i dag, hjelper det ikke at det offentlige stadig skjerpe inn de tekniske forskriftene. Da oppnår du ingen optimalisering på produksjonsiden, mener Per Jæger.

Vil ha tek-lettelser
Han frykter byggekostnadene vil øke ytterligere i årene som kommer.

– Det eneste man diskuterer i en ny TEK15, er skjerpelsene. Det sies ingen ting om hva lettelsene skal bli. Foreløpig er alt som er blitt diskutert, kostnadsdrivende tiltak. Jeg tror vi er i ferd med å nærme oss grensen for hva som ikke går mer, sier Jæger.