Byggherre til sak etter prosjekteringskonflikt

Mens studentsamskipnaden i Bergen (SiB) varsler erstatningssak mot de som har prosjektert 727 studentboliger  i Bergen, mener EBA Vestenfjelske at entreprenørvalg er årsaken til at byggeprosjektet har snublet. Boligene er to år forsinket og betydelig dyrere enn planlagt.

Studentboligene i Grønneviksøren innerst i Store Lungegårdsvann skulle etter planen tas i bruk til semesterstart i august 2011, men utfordringene har stått i kø i prosjektet.

I tillegg til at totalentreprenør Faktor Industrier sitt morselskap Faktor Eiendom ASA gikk konkurs underveis i prosjektet, ble det dessuten oppdaget at bæresystemet var feilprosjektert etter at byggingen hadde kommet i gang. Ved vind over 18 meter per sekund, en vindstyrke som tilsvarer liten kuling, måtte alle bygningsarbeiderne ifølge Bergens Tidende ut av bygget.

Det var nødvendig med ny funda­mentering i grunnen og et nytt bære­system er nå plassert på yttersidene av modulene.

Dette arbeidet har ifølge direktør Thorbjørn Haug i SiB Bolig ført til en forsinkelse på nesten to år. Som følge av dette vil SiB gå til erstatningssak mot de firmaene som har prosjektert studentboligene. Det er ifølge Haug ikke aktuelt å saksøke totalentreprenøren Faktor Industrier.

– Konkursen i morselskapet Faktor Eiendom fikk ikke store konsekvenser for fremdriften av prosjektet. Feilprosjekteringen har vært et vesentlig større problem, mener Thorbjørn Haug.

De 727 studentboligene i Grønneviksøren skulle opprinnelig koste 436,2 millioner kroner, tomt og merverdiavgift inkludert. Thorbjørn Haug i SiB ønsker ikke å si hvor mye ekstra prosjektet vil koste utover at beløpet er betydelig.

Multiconuslt: Ikke påvist feil i vårt arbeid
Multiconsult, som har vært en av de store prosjekteringsaktørene i prosjektet, kjenner seg ikke igjen i Studentskipnadens fremstilling om at feilprosjektering er årsak til at prosjektet er to år forsinket.

– Vi kan ikke se at det er påvist feil i vårt arbeid. Vår oppfatning er at problemstillingen nok er adskillig mer sammensatt. Vi har kun hatt delprosjektering innen deler av prosjektet og det er derfor vanskelig for oss å gi en ensartet forklaring på hvorfor prosjektet er to år forsinket. Fra vår side kan det se ut til at det er mange momenter som samlet sett har bidratt til forsinkelser og det vil derfor være formålstjenlig å kartlegge hele årsakssammenhengen, skriver administrerende direktør Christian Nørgaard Madsen i en e-post til Byggeindustrien.

– Ville avdekket feil
Direktør Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske er langt fra imponert og mener entreprenørvalget er hovedårsaken til at det har gått galt i studentboligprosjektet.

– Jeg er overbevist om at feilprosjekteringen ville blitt avdekket langt tidligere dersom en erfaren entreprenør hadde blitt valgt. Det var en svakhet i prosjektet at det ble valgt en entreprenør som ikke har greie på hva de holder på med, påstår Moxnes.

Han sier flere aktører i byggenæringen i Bergen følte seg lurt etter tildelingen av oppdraget til Faktor Industrier.

– De oppfattet at Faktor Industrier var forhåndsvalgt i prosessen, sier Moxnes.

På spørsmål om hvorfor SiB aldri la prosjektet ut på anbud, svarer Thorbjørn Haug at SiB sendte prosjektet til fem entreprenører og at fire av disse svarte.

– SiB er ikke underlagt lov om offentlige anskaffelser. Jeg tror ikke vi hadde fått en lavere pris hvis vi hadde gått ut på tradisjonell måte. To av disse entreprenørene utviklet prosjektet i samspill. Wal­de Gruppen/Moelven var med til siste runde og hadde et prosjekt som lå innenfor kostnadsrammen, men klarte ikke å holde seg innenfor kravene i reguleringsbestemmelsene. Blant annet derfor ble Faktor valgt, sier Haug.

– Stilte tidlig kritiske spørsmål
Selv om selskapet var ungt, mener prosjektleder Vidar Filtvedt i Faktor Industrier at prosjektbemanningen var satt sammen av en gruppe personer med lang erfaring fra entreprenørbransjen.

– I Faktors organisasjon var det tre sivilingeniører og fem ingeniører som jobbet med prosjektet på heltid. Moxnes glemmer kanskje at et ungt selskap likevel kan bestå av erfarne medarbeidere når han kommer med sin uttalelse, sier Filtvedt.

Selv om ansvaret for beregningene lå hos RIB, var likevel Faktor Industrier tidlig ute med å stille kritiske spørsmål til om modelleringen og beregningene av byggene var riktige, hevder Filtvedt.

– Da svarene fra RIB ikke ble oppfattet som tilfredsstillende valgte Faktor Industrier å engasjere eksterne rådgivere for å gjøre kontroll av modelleringen og de utførte beregningene. Denne kontrollen avdekket flere feil som nå er rettet opp, sier Vidar Filtvedt.

Blodrøde tall hos entreprenøren
Faktor Industrier eies i dag av konkursboet til Faktor Eiendom ASA. I 2011 hadde Faktor Industrier en omsetning på 191,3 millioner kroner, et årsresultat på minus 333 millioner kroner og en samlet gjeld på 349,1 millioner kroner.

Ifølge revisor var aksjekapital helt eller delvis er tapt i 2010. Daglig leder Johann Stenrød i Faktor Industrier sier at selskapet har tatt alle mulige tap regnskapsmessig. På spørsmål om Faktor Industrier har økonomi til å fullføre prosjektet, svarer han bekreftende.

– Vi har skaffet finansiering, sier Stenrød til Byggeindustrien.

Byggeindustrien har vært i kontakt med bobestyrer Leif Petter Madsen i advokatfirmaet Wikborg Rein, og han sier at det ikke er noen virksomhet i Faktor Industrier i dag.

– De har nå produsert det de skal, og virksomheten er lagt ned. Det er et sovende selskap, sier Madsen som opplyser at Studentsamskipnaden var med på å garantere for driften og for produksjonen av modulene.

Faktor Industrier, som er et datterselskap av Faktor Construction, er altså foreløpig ikke slått konkurs.

– Men vi har tatt opp med DNB hvorvidt det skal avvikles eller begjæres oppbud, men uansett hva som blir utfallet av den diskusjonen vil de to selskapene bli avsluttet. Eiendommene er allerede solgt, sier Madsen.

Etter det Byggeindustrien har fått opplyst er det Aamodt Entreprenør AS og Lars Jønsson AS som fullfører byggingen av studentboligene i Grønneviksøren.