Har doblet antall tilsynssaker

Halveis ut i 2013 hadde Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) allerede doblet antall tilsynssaker sammenlignet med hele fjoråret. Nå skal enda flere byggevarer testes.

– Så langt i år har vi hatt cirka 100 tilsynssaker til behandling. Dette inkluderer både tips fra markedet og tilsyn som vi selv har tatt initiativ til, sier fungerende avdelingsdirektør Mathieu Veulemans i DiBK til Byggeindustrien.

Det er en dobling av antallet fra i fjor.

– Det er imidlertid ikke bare antall saker som teller, det er også måten vi fører tilsyn på. Vi driver ikke lenger tilsyn i mørket, men i all offentlighet, sier Veulemans.

Da DiBK kontrollerte vinduer og EPS-plater tidligere i år, viste resultatene både mangelfull dokumentasjon og at egenskapene til produktene ikke alltid stemmer overens med de opplyste verdiene til byggevarene.

Blant annet hadde fire av ti vindusprodusenter og -importører bommet på verdier for enten luft- eller vanntetthet.

– Resultatene viser at både produsenter og importører må ha gode kontrollrutiner i produksjonen for å sikre seg mot feil og mangler, sa Veulemans den gangen og lovet samtidig en opptrapping av byggevarekontrollene.

Ekstern bistand
Nå er altså direktoratet i full gang gang med det varslede tilsynsarbeidet. Med ekstern fagbistand fra Sintef og Det danske teknologiske institutt, skal blant annet våtromsplater, innblåst isolasjon og diverse murprodukter under lupen.

Produsentene Rockwool, Glava, Isoenergi, og Paroc var blant bedriftene som fikk besøk før sommerferien.

– I tillegg skal vi teste produkter som en stor entreprenør importerer direkte fra en svensk produsent. Til sammen ser vi nærmere på syv ulike isolasjonsprodukter i denne tilsynsrunden, opplyser Veulemans.

Våtromsplater
DiBK er spesielt spent på resultatene av våtromsplatekontrollene. Det er ikke lenge siden de fikk tips fra Byggevareindustrien om at det ble omsatt importerte våtromsplater med høyere konsentrasjon av farlige stoffer og andre egenskaper enn det som var angitt i produktdokumentasjonen.

Etter tilsyn ble de tekniske godkjenningene trukket tilbake fra to typer importerte våtromsplater. Direktoratet påla også importørene å trekke tilbake produktenee fra markedet.

– I tillegg til har vi publisert informasjon på våre nettsider og varslet byggevarekjedene gjennom Virke, sier Veulemans.

Ønsker mer tilsyn ute i felten
Byggevareindustriens forening er glad for at DiBK øker tilsynsaktiviteten, men ønsker seg flere kontroller ute på byggeprosjektene.

– Med en stadig mer internasjonal byggenæring, får vi stadig inn nye aktører i det norske markedet som drar med seg nye byggevarer. Det er utfordrende for norske tilsynsmyndigheter å håndtere en slik utvikling, sier administrerende direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens forening.

Nå ønsker han seg enda sterkere kontroll ute på prosjektene.

– Vi merker at DiBK har en offensiv holdning. Samtidig er det ute på prosjektene varene og produktene tas i bruk, og der skulle vi ønske at kontrollaktiviteten ble intensivert ytterligere, sier Skarholt.

Fungerende avdelingsdirektør Mathieu Veulemans sier at de vil intensivere kontrollen av aktører som importerer byggevarer fra utlandet.

– For oss er det viktig at det er like konkurransevilkår for alle, sier Veulemans.

DiBK skal totalt gjennomføre seks planlagte tilsynskampanjer i år. Sandwichelementer, vedfyrte ovner, gipsplater skal, i tillegg til våtromsplater, murprodukter og innblåst isolasjon, testes av DiBK. Resultatene fra testene som er satt i gang i sommer, er klare i oktober.