Høyre åpner for å dele opp oljefondet

Oljefondet er blitt så stort og mangslungent at det kan være riktig å splitte det opp i flere deler, mener Høyre.

Nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre mener det eksempelvis kan ha noe for seg med to norske oljefond – ett for aksjer og ett for obligasjoner.

Hvis partiet kommer i regjering etter valget denne høsten, ønsker det å sette ned en ekspertgruppe som skal vurdere om fondet har den optimale organiseringen, størrelsen spesielt tatt i betraktning.

– Kanskje skal vi ha to fond, som kan konkurrere med hverandre. Når vi bare har ett, er det vanskeligere for oss å gå inn og se på det og konkludere med at dette er den beste måten å gjøre det på, sier Sanner til Financial Times.

I dag investerer Staten pensjonsfond utland i aksjer, obligasjoner og eiendom og har en beregnet verdi på snaut 4.500 milliarder kroner. Det er i praksis en klar deling, eller risikovekting, mellom aksjer og obligasjoner på henholdsvis cirka 60 og 40 prosent. Beholdningen tilsvarer 1,25 prosent av samtlige noterte selskaper i verden.

– Dette er riktig tidspunkt å ta opp disse spørsmålene på. Fondet har fungert veldig bra hittil, men er dagens struktur den rette for framtiden? spør Sanner.