Freder 21 Entra-eiendommer

21 av Entra Eiendoms bygninger knyttet til statlig virksomhet ble fredet denne uken. Blant bygningene finner vi Nasjonalbiblioteket, flere tollsteder, skolebygninger, institusjonsbygninger og tidligere kjøpmanns- og herregårder.

- Entra har en rekke eiendommer over hele landet med store kulturhistoriske verdier. Disse bygningene setter alle preg på sine respektive byer, både som arkitektoniske smykker i bybildet og ved sin historiske betydning. Nå skal bygningene bevares, til glede for nye generasjoner, sier riksantikvar Jørn Holme.

Landsverneplan
Gjennom prosjektet ”Statens kulturhistoriske eiendommer” utarbeider alle statlige sektorer landsverneplaner. En landsverneplan er en oversikt over den enkelte sektors verneverdige eiendommer og historikk, og danner blant annet grunnlaget for eventuelle fredninger. Eiendommene som fredes velges ut av sektoren selv - i samråd med Riksantikvaren. Landsverneplanen for Entra Eiendom AS ligger til grunn for fredningsutvalget av selskapets byggverk og anlegg. Den ble utarbeidet av Entra i samråd med NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) og Riksantikvaren i perioden 2004-2012.

Eiendommer fra hele landet
Eiendomsporteføljen til Entra er stor og mangeartet, i hovedsak består den av kontorbygg i de største byene. Hensikten med fredningene er å sikre og bevare et representativt utvalg byggverk og anlegg knyttet til ulike statlige virksomheter fra ulike perioder og ulike deler av landet.

De fredete eiendommene finner vi i Moss, Fredrikstad, Oslo, Bærum, Drammen, Larvik, Porsgrunn, Skien, Kragerø, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim. Fredningene omfatter bygninger av svært høy arkitektonisk og kulturhistorisk kvalitet.

Arkitektoniske, estetiske og bygningshistoriske verdier har, sammen med eiendommenes samfunns- og sektorhistorisk betydning, vært utslagsgivende for utvelgelsen.

Her er listen over de fredede bygningene