Vil innføre vær-varsom-plakat for stålhandel

Norsk Stålforbund tar opp kampen mot utenlandske stålleverandører som fusker med momsen. Nå utvikler de en vær-varsom-plakat for handel med stål.

– Vi ønsker å gjøre aktørene i næringen oppmerksomme på hvilke farer det ligger i det å handle med utenlandske virksomheter som driver med kriminell aktivitet, sier leder Kjetil Myhre i Norsk Stålforbund.

Flere aktører i den norske stålbransjen gikk allerede i fjor ut med advarsler gjennom Byggeindustrien om det de mistenker er storstilt momssvindel innen stålhandel i Øst-Europa.

Reagerte
Med stålpriser som stort sett er gitt internasjonalt, reagerte de på at flere østeuropeiske leverandører klarte å tilby priser som lå et momsnivå lavere enn det norske og mange andre europeiske produsenter klarte å levere.

– Armeringsstål krever ikke mye bearbeiding. Likevel ser vi i enkelte tilfeller at utenlandske konkurrenter tilbyr stål til et prisnivå som vi har problemer med å skjønne, sa en av aktørene til Byggeindustrien.

300 millioner euro
Siden den gangen har polske myndigheter rullet opp en rekke saker både i Polen og i flere baltiske land. Til sammen skal de kriminelle aktørene årlig omsatt stål for rundt 300 millioner euro og svindlet den polske staten for 65 millioner euro.

Det store omfanget av momssvindel har ført til at myndighetene i Polen innfører nye regler fra 1. juli i år.

Momssvindel har også seilt opp som en av de viktigste sakene i Norsk Stålforbund. Senest fredag inviterte forbundet næringen til et informasjonsmøte der blant andre representanter fra Skatteetaten og den polske delen av Ernest & Young som har deltatt i opprullingen av mafiavirksomheten i Polen, deltok.

Vær varsom-plakat
Dette er vær-varsom-reglene som foreløpig er sendt ut på høring til medlemmene i Norsk Stålforbund.

- Vær ekstra oppmerksom dersom du mottar et pristilbud som er for godt til å være sant

- Vær bevisst på hvem du handler med – og sørg for at du opfører deg i henhold til normale, etiske retningslinjer

- Sjekk at selger er "veletablert" og har gyldig VAT-nummer, gjør ytterligere kontroller dersom du ser avvik

- Sjekk, om mulig, alle salgsledd fra leverandør til stålverkVær oppmerksom på uvanlig forretningsadferd, for eksempel om virksomheten opererer med vilkår som er unaturlige i bransjen

- Ved mistanke mot firmaer: Vurder å melde fra til Skattedirektoratet, eventuelt til Norsk Stålforbund.