AUF og NHO krever mer støtte til lærlingbedrifter

Lærlingbedrifter får drøye 25. 000 kroner mindre i tilskudd per lærlingplass enn det en yrkesfaglig skoleplass i snitt koster. AUF og NHO mener gapet må tettes for få flere lærlingplasser.

– Det er snakk om et etterslep, og vi synes vi kommer med et rimelig forslag. Fagopplæring er noe av det viktigste vi gjør, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Viktige fagfolk

AUF har tidligere gått ut og ønsket lovfestet rett til lærlingplasser.

– Mange tusen får ikke lærlingplasser. Det gjelder også kvalifiserte lærlinger. Samtidig får vi stadig større behov for faglært arbeidskraft, påpeker AUF-leder Eskil Pedersen.

Han mener økt tilskudd er et steg i riktig retning.

– Vi ønsker å gjøre det lettere for bedrifter å ta inn lærlinger. Lærlingbedrifter skal være et sted å lære, ikke bare et sted å være. Og det koster penger, sier Pedersen.

Skogen Lund og Pedersen er enige om at noe må gjøres med lærlingsituasjonen, men Skogen Lund støtter ikke kravet om lovfestet rett.

Vi bør klare å løse utfordringene med lærlingplasser ved å gi bedriftene positive insentiver, mener NHO-lederen.

Ønsker ikke svarteper

Familiebedriften W.B. Samson har lang tradisjon for å ta inn lærlinger. Bedriften har nå tre lærlinger i sitt produksjonslokale på Frogner.

– Utgiftene vi har til lærlinglønn har blitt kraftig regulert de siste årene. Jeg var ikke klar over at tilskuddet ikke har det. Men jeg ser ingen grunn til at vi skal sitte igjen med svarteper. Det er skammelig å høre, sier produksjonssjef Per Christian Samson ved Samson bakeri.

Bakemesteren påpeker at bedriften har mye arbeid med å gi lærlingene opplæring, samtidig som de skal opprettholde produksjonen.

– Slik det er i dag, er det svært vanskelig å få tak i faglærte konditorer og bakere. Ikke alle bedrifter har ressurser til å ta inn lærlinger, forteller han.

W.B. Samson har ansatt 20 faglærte ved sitt bakeri. Bedriften har 24 utsalgssteder og om lag 130 millioner kroner i årlig omsetning.

Etterspurte plasser

Konditorlærling Robin Torstensen (19) er én av tre lærlinger hos Samson bakeri på Frogner. I klassen hans på Rosenvilde videregående skole på Kolsås var de tre elever som skulle ut i konditorlære i fjor.

– Jeg fikk lærlingplass med en gang. Sånn sett var jeg veldig heldig. En av de andre i klassen min måtte vente et halvt år på lærlingplass, og den andre venter fortsatt, forteller han.

I august neste år er Torstensen ferdig med lærlingperioden. (©NTB)