Mange næringsfiendtlige kommuner

Det finnes mange næringsfiendtlige kommune i Norge, dessverre. I følge et oppslag i Amta må Nesodden være en av dem. På grunn av sendrektighet i den kommunale byggesaksbehandlingen fikk ikke Schraders gartneri byggetillatelse i tide til å utvide gartneriet. Det medførte at man mistet en kontrakt på fem millioner kroner.

Gartneriet er en av kommunens største private arbeidsplasser med 25 ansatte. Gartneriet som disponerer 23 500 kvadratmeter veksthus (ett av landets største gartnerier) omsetter for 33 millioner kroner i året.

Da man fikk kontrakt på ytterligere leveranser måtte drivhuset utvides. I følge Eystein Ruud ved gartneriet ble søknaden sendt inn på riktig måte, men man fikk aldri svar – selv etter purringer. Det gjorde at kunden ikke orket å vente lenger – og kontrakten glapp.

Vi vet ikke om de kommunale saksbehandlerne bryr seg om slike problemer som næringslivet opplever. Det virker ikke slik. Rådmann Geir Grimstad bekrefter at det glapp når det gjelder henvendelsen fra gartneriet. Vi håper at han sørger for en skikkelig oppvask i plan og bygg. Man må gå inn i rutinene, men man må også se på holdningene til dem som jobber i slike etater. De må lære seg å bli ja-mennesker og ikke nei-mennesker.

Opp gjennom tidene har Nesodden vært en beryktet kommune når det gjelder byggesaker. Vi trodde ærlig talt at den tiden var forbi. Nesodden og andre kommuner som fremstår som næringsfiendtlige vil i alle få store problemer i årene som kommer om man ikke legger om kursen. Etter vårt syn er dette nok et eksempel på at små kommuner ikke har det apparat som trengs i en moderne tid.