Blåser skråninga på plass

Forskere har utviklet en ny metode for å stabilisere områder med dårlige grunnforhold. Konseptet går ut på å blåse lecakuler inn i enorme "pølseskinn" av geotekstiler.

I bratt og vanskelig terreng er det utfordrende å drive med bygging og utbedringer. De samme problemene finnes også i urbane strøk der kjøretøy ikke kommer til området.I disse dager aktualiseres problemstillingen ytterligere gjennom ras, løsmasser på avveie og ustabile grunnforhold. Stengte veier og jernbaner, evakuering av boligområder som må rehabiliteres og bygges opp igjen, koster samfunnet store summer og. Det har fått forskere til å tenke nytt, melder GEMINI.no.

– Vi har utviklet en løsning der materialet rett og slett kan blåses på plass, noe som gjør det mulig å komme til på steder hvor det er trangt, hvor man mangler anleggsvei, og der eksisterende veier eller jernbaneskinner har rast ut, for å nevne noe, sier forskningsdirektør Arnstein Watn i SINTEF.

Avanserte “geomaterialer” gjør det mulig
Geotekstiler er duker eller nett, vevd eller strikket, basert på polymere materialer som kan brukes som jordforsterking. Disse stables i høyden og danner en lett vegg – som en slags forskaling. Veggen armeres så fast til massen på innsiden med kroker og et “anker-system” som også er laget av geotekstiler. Løsningen sparer både tid og areal fordi den ikke krever anleggsvei.

Resultatet blir en lett og stabil vegg som takler skråninger opp til 90 grader, og som i tillegg kan skjules med ulike fronter, som torv, klatreplanter eller forskjellige typer fasadeplater – alt etter behov og ønske.

Når veggen er på plass, fylles også baksiden med lettklinker som enten kan blåses inn, eller fylles inn med konvensjonelt anleggsutstyr.

–Det som gjør metoden så unik er at den både er drenerende, lett, sterk og stabil i tillegg til at den er enkel å få på plass, sier Watn.

Allerede testet i felt
Det er SINTEF som har hatt ansvaret for å utvikle den tekniske løsningen og byggemetoden som benyttes. Så langt er metoden testet på to ulike steder. I fabrikkområdet til Saint-Gobain Weber i Fredrikstad ble det først bygget en fylling med en 2,5 m høy pilotvegg for å prøve ut prinsippløsningen og byggemetoden. Senere er det bygget en forsøksvegg på nesten fem meter på Webers fabrikkområde i Rælingen, hvor erosjon og overflateglidninger i skråningen skapte problemer for driften ved anlegget.

–Feltforsøkene har gitt oss svært gode erfaringer, både i forhold til utvikling av selve produktet og til byggemetoden. I tillegg har vi fått ett demonstrasjonsanlegg hvor interesserte kan se på løsningen og ulike typer frontkledning, sier Arnstein Watn.

–Primært er løsningen laget for å kunne bygge vertikale konstruksjoner uten å ta i bruk store, tunge maskiner, supplerer Oddvar Hyrve i Sain-Gobain Weber.

Prosjektet er et Eureka-prosjekt finansiert gjennom Fransk – Norsk Stiftelse i Norge og OSEO i Frankrike. Deltakere i tillegg til SINTEF og Saint-Gobain Weber som produserer lettklinker, er den franske geotekstil-produsenten Texinov, samt det franske universitetet CNAM.

Se video her