Statsbygg tar romfolk-saken til namsmannen

I et nytt forsøk på å få fjernet romfolk-leirene fra statens grunn ved Sognsvann, bringer Statsbygg nå saken inn for namsmannen.

Statsbygg gjør dette etter at etaten ikke fikk medhold av Oslo byfogdembete i å fjerne leirene.

Oslo byfogdembete besluttet fredag at romfolk som har satt opp teltleir på statens grunn ved Sognsvann, ikke skal kastes ut.

– Nå går vi den vanlige veien og tar dette som en tvangsfravikelse-sak, sier kommunikasjonsdirektør Mette Nordhus i Statsbygg.

Varslet beboerne
Det er samme rettslige skritt som Statsbygg brukte for å fjerne romfolk-leirer ved Sognsvann i 2012. Da tok prosessen tre og en halv måned.

– Vi hadde håpet at det ville gå raskere å bringe saken inn for Oslo byfogdembete, men nå håper vi på å få fjernet leirene på ordinært rettslig vis, sier hun.

Statsbygg har, i tråd med loven, allerede varslet beboerne i teltleirene om at de vil begjære ordinær tvangsfravikelse.

Ryddig teltplass
Før romfolket fikk beskjed om at de skulle tvangsflyttes på tross av at de fikk medhold i tingretten, var de svært glade.

Da de mottok nyheten, klappet de i hendene og klemte hverandre.

– De har ikke mye å feire med, men de er glade for det, sier Folk er Folk-arbeider Mihai Negrea til NTB.

Leiren, som huser mellom 30-50 mennesker, ligger tett inntil grusveien rundt Sognsvann. Det er ryddig rundt teltene.

– Vi er veldig fornøyd. Vi slipper å sove på gata, hvor politiet jager oss vekk med en gang. Og her er til og med luften frisk og ren, sier Rádulescu Stefan (48), som bor i teltleiren.

Cristoiu Kozalia (41) har bodd i leiren i over en måned.

– Vi forventet et annet utfall, så vi er svært positivt overrasket. Her kan vi leve et ordentlig liv, vaske klær og lage mat, sier Kozalia.

Tømte romleir
En annen leirplass som ligger på kommunal grunn bak Riksarkivet ved Sognsvann, ble fredag tømt av Oslo bymiljøetat.

– De kastet madrasser, telt og flasker i leiren. Hva kan de gjøre? Tingene betyr mer for romfolket enn det betyr for dem, sier Negrea.

Ifølge Bymiljøetaten har det kommet inn klager fra naboer og skolebarn som har følt seg utrygge.

– Vi har holdt oppsyn med denne leiren lenge. De siste dagene har det eksplodert med folk, og nå var begeret fullt, sier skog- og naturoppsynsleder Frank Thomassen.