Isolerer Ullevaal-tribunene med ett lag spray

Det ferske firmaet Greenteam sprayer isolasjonen rett på betongen under Ullevaal-tribunene, og gjør det på godt under halve tiden det ville tatt med konvensjonell isolering.

I oktober i fjor skrev Byggeindustrien at Veidekke hadde skrevet under kontrakt for utbygging av Ullevaal stadion. Oppdraget, som går ut på å bygge ut den vestlige tribunen på nasjonalanlegget, er verd omtrent 180 millioner kroner, og omfatter blant annet 3.000 nye tribuneplasser og et VIP-område med plass til 500 mennesker.

En leser som merket seg akkurat den nyheten godt, var prosjekt- og salgsmanager i det nyoppstartede norske firmaet Greenteam, Audun Follerås.

– Jeg leste artikkelen på bygg.no, og tok kontakt med Veidekke like etter, forteller han.

Greenteam spesialiserer seg på å levere energieffektive løsninger, og det viktigste produktet i den om lag tre år gamle aktørens repertoar er Spraytec. Sprayisolasjonen leveres av svenske Ovacon, og håndteres av sertifisert mannskap.

– Ovacon hadde nettopp løst en nesten identisk oppgave på den nye Stockholmsarenaen, så vi var trygge på at Ullevaal stadion ville gå bra. Som ekstra sikring har vi med oss en teknisk sjef fra Ovacon, og vi har også mulighet til å øke kapasiteten på kort varsel, skulle det bli nødvendig, sier Follerås.

På Ullevål-entreprisen er det 1.300 kvadratmeter med tribune som skal isoleres på undersiden, og 800 kvadratmeter tak i VIP-området. Kontrakten med Greenteam er verd to millioner kroner.

Halverer arbeidstiden

Ullevaal-tribunene og -VIP-området sprayes med glassull, som gir termisk isolasjon. Isolasjonen kan sprayes rett på betongen i et tett, uavbrutt lag under de trappeformede tribunene. Uten Spraytec hadde alternativet vært å bygge et tak inntil betongen, med konvensjonell isolasjon mellom. Denne jobben ville ha tatt over dobbelt så lang tid, mener prosjekteringsleder Pål Dankertsen i Veidekke.

– Vi er godt fornøyd med jobben som Greenteam gjør på Ullevaal. Økonomisk er det bra, men tidsmessig er det veldig bra, sier han.

Dankertsen forteller at både på tid, kostnad og kvalitet har sprayisolasjonen danket ut alternativene.

– På tribunene har vi nok spart 60 prosent av tiden det ville tatt med vanlig isolasjon. I VIP-området sparer vi omtrent 50 prosent, sier han.

Gevinsten ved å bruke Spraytec kommer for alvor når underlaget er av et vanskelig material eller i en vanskelig form. Trappeformen på tribunene er dermed perfekt. VIP-området har et tak av TRP-plater, noe som også byr på utfordringer for vanlig isolasjon, og her kommer også en tilleggsgevinst i og med at glassullen også er lyddempende nok til å fylle akustiske krav.

Isolasjonen sprayes dermed rett på platene, males, og vips er VIP-taket både lyd- og varmeisolert.

Spray-teknologien

Spraytec har vært i bruk siden 70-tallet, men har gjennomgått flere forbedringer siden den gang.

På Charles de Gaulle i Frankrike, står den 40 år gamle isolasjonen fortsatt eksponert akkurat der den ble sprayet på i produktets spede barndom.

– På Ullevål bruker vi to maskiner, med to mann på hver maskin. Gjennom den samme slangen sprayer vi først bindemiddel på underlaget, og deretter opp til 100 millimeter glassull. Isolasjonen jevnes ut, og sikres med nok et lag (annet) bindemiddel, forteller Audun Follerås i Greenteam.

Raskt og enkelt er det, men Greenteam markedsfører også Spraytec som et miljøprodukt.

– Det blir veldig lite svinn med denne typen isolering. Vi regner med at tre til fem prosent går bort som avfall, mens svinnet ved vanlig isolering ligger mellom 10 og 15 prosent. Samtidig inneholder Spraytec ingen skadelige midler, hverken i glassullen eller i bindemidlene, sier Follerås.