Ønsker debatt om nye energiregler

Direktoratet for byggkvalitet etterspør nå innspill på hvordan fremtiden for norske energibygg skal formes. I august i år holdes et åpent møte hvor nettopp dette er tema.

– Hvordan kan vi nå regjeringens mål om passivhusnivå? Er Rambølls forslag til nye energiregler en vei å gå? Hvilke alternativer måter kan dette reguleres på?

Dette spør Direktoratet for byggkvalitet i en pressemelding denne uken.

– Regjeringen har varslet at det i 2015 vil komme nye energikrav på passivhusnivå. Det er mange skritt på veien frem mot de nye energireglene. Direktoratet for byggkvalitet har lagt opp til en prosess hvor brukere av regelverket og andre involverte skal komme til orde i god tid før beslutningene tas, skriver de i pressemeldingen.

Høsten 2012 satte direktoratet ut flere utredningsoppdrag som forberedelse til nye kravsnivå, og Rambøll ble tildelt et oppdrag som blant annet skal lede til et forslag til nye energiregler. Deres sluttrapport er klar 1. juli.

Utredningen vurderer, ifølge direktoratet, mange sentrale elementer rundt energibruken i nye bygninger, og gir konkrete anbefalinger om hvordan nye krav i forskriften kan utformes. I tillegg til skjerpede energikrav til selve bygget, skal utredningen foreslå hvordan krav til energiforsyning bør utformes for å bidra til et hensiktsmessig og godt ”passivhusnivå” i bygninger.

En del av Rambølls oppdrag er også å utrede konsekvenser av de foreslåtte regelverksendringene, både for næringsaktørene og for samfunnet.

– Vi ønsker å legge til rette for en god og bred debatt i høst om utformingen av de nye energireglene, sier prosjektleder Inger-Grethe England i Direktoratet for byggkvalitet.

– I juli publiserer vi Rambølls sluttrapport på direktoratets nettsider, og 29. august inviterer vi til et åpent innspillsmøte hvor vi ber om tilbakemelding fra næringen og andre aktører på Rambølls utredning.

– 18. oktober inviterer vi til seminar på Bygg Reis Deg-messen hvor vi offentliggjør noen mulige veivalg i direktoratets kommende anbefaling til Kommunal- og regionaldepartementet. I uken etter messen kan næringen i møter med direktoratet komme med sine synspunkter på veivalgene vi vurderer, sier England.