Svakt år for Baneservice

Konsernomsetningen i 2012 for Baneservice endte på 585 mill.kr (630 mill.kr i 2011), og resultat før skatt ble negativt med 48,8 mill.kr (-5,6 mill.kr i 2011).

Resultatsvikten i konsernet skyldes i hovedsak reduksjon i antall og volum i inngåtte vedlikeholdskontrakter i Norge, samt at den svenske entreprenørvirksomheten har vunnet færre nye prosjekter enn forventet.

Markedet innen tyngre vedlikehold på jernbanen er blitt vesentlig mindre de siste årene. Baneservice har kontrakt på flere maskintunge vedlikeholdskontrakter med årlige opsjoner for Jernbaneverket. Disse kontraktene fikk et betydelig mindre volum enn forventet i 2012, og denne utviklingen har fortsatt inn i 2013. Selskapets lønnsomhet påvirkes derfor negativt av høye kostnader til mannskap og spesialmaskiner.
- Vi må erkjenne at vi har overvurdert markedssignalene på kort sikt når det gjelder jernbaneteknisk vedlikehold, sier Ingvild Storås, administrerende direktør i Baneservice AS.

Den svenske entreprenørvirksomheten har hatt et stort fall i omsetningen i 2012, noe som har bidratt vesentlig til det negative resultatet. Det er i regnskapet foretatt en betydelig nedskriving i en tvistesak i den svenske delen av virksomheten. Saken ble forlikt i juni 2013 og gir et positivt bidrag i forhold til balanseførte verdier. Deler av Baneservice sin virksomhet, blant annet innen Divisjon Elektro, har imidlertid levert gode resultater i 2012.

Kostnadsreduserende tiltak
Administrerende direktør i Baneservice AS, Ingvild Storås, sier at konsernets resultat for 2012 er svakt, men som forventet, sett i forhold til den store omsetningssvikten relatert til maskintunge prosjekter.

- Det er også årsaken til at det høsten 2012 ble igangsatt betydelige kostnadsreduserende tiltak, med målsetting om å tilpasse selskapets samlede kapasitet til et forventet lavere omsetningsvolum i 2013. Jeg vil berømme organisasjonen for evnen til å gjennomføre betydelige kostnadskutt blant annet gjennom en større nedbemanning, sier Ingvild Storås.

Det er også etablert et effektiviseringsprosjekt for å synliggjøre og ta ut ytterligere potensialer for å sikre lønnsom drift fremover.

- Vi er ikke i mål med å markedstilpasse selskapet, men de nye prosjektene vi har vunnet så langt i år viser at Baneservice er på riktig vei, uttaler hun videre.

Nye prosjekter
Det største nye prosjektet som er vunnet i år er for Sporveien, og omfatter sporarbeider på siste del av Kolsåsbanen. Selskapet har også vunnet noen mindre oppdrag, samt inngått kontrakt med Implenia om utførelse av forberedende jernbanetekniske arbeider på Follobanen.

Forventninger fremover
- Behandlingen av Nasjonal Transportplan for perioden 2014 – 2023 viser at det er stor politisk enighet om å satse på jernbane. Det forventes derfor at kapasiteten hos aktørene innen jernbanetekniske arbeider vil bli bedre utnyttet fra 2014. Når veksten kommer skal Baneservice være en konkurransedyktig aktør i markedet, sier administrerende direktør Ingvild Storås.