Mange vanskelige valg

Utrederne for det nye regjeringskvartalet kommer med mange kontroversielle forslag. Det mest kontroversielle er forslaget om å rive høyblokka som fremstår som selve symbolet på det moderne demokratiske Norge. Det foreslås også åpne landskap istedenfor cellekontorer. Besparelsen vil ligge på 1,9 milliarder kroner i løpet av et 50-årsperspektiv.

Utrederne som i fjor sommer fikk i oppdrag å vurdere ulike alternativer for det bomberammede regjeringskvartalet, la torsdag fram sin utredning. Riving av Høyblokka og den såkalte Y-blokka er bare noen av en lang rekke forslag.

Men utrederne har også sett på hvordan departementene skal fungere som arbeidsplasser. Det legges ifølge Dagens Næringsliv opp til en underdekning på 10 prosent i forhold til antall ansatte.

Mange av de ansatte i statsadministrasjonen reagerer på at 75 prosent av kontorplassene er planlagt plassert i åpne landskap, mens bare 25 prosent av de ansatte får beholde såkalte cellekontorer. Kostnadsbesparelsen er en av årsakene til kontorløsningen.

– Det er skuffende at det tenkes så gammeldags. Det eneste positive med åpent landskap er at det er billig, sier tillitsvalgt Bjørn Halvorsen som er leder for Norsk Tjenestemannslag Sentralforvaltningen.

Det skal bli spennende å følge denne prosessen. Uansett hva man velger er det mange som vil protestere. Skal man ta hensyn til alt blir det ikke noe nytt regjeringskvartal. Vi håper derfor at politikerne manner seg opp. Da må man også ta mange upopulære beslutninger. For Norge er det viktig å ha et regjeringsapparat som fungerer. I forbindelse med gjenoppbyggingen er det også viktig at man tar en gjennomgang av hvor stor statsadministrasjon man virkelig trenger.