Holder døra på gløtt for Alpine-leverandørene

Ledelsen i Fellesprosjektet E6 Dovrebanen vil ikke helt utelukke at det kan komme både betaling og mer jobb til underentreprenørene og leverandørene som Alpine Bau benyttet.

Onsdag hadde leverandører og underentreprenører et møte med byggherren, og flere av dem uttrykte lite håp om å få igjen midler de hadde utestående. Nå viser det seg at det allikevel er en liten mulighet for dette.

- I all hovedsak er det slik at Fellesprosjektet vil avregne utførte arbeider med Alpine Bau GmbH sitt konkursbo. I den utstrekning Fellesprosjektet ser at tjenester eller leveranser som avregnes slik vil gi Fellesprosjektet en besparelse utover det som gjøres opp på denne måten, vil prosjektet vurdere om det kan være grunnlag for en tilleggsbetaling til en eller flere av leverandørene til Alpine Bau GmbH i den vanskelige situasjon som er oppstått. Dette vil imidlertid kun være unntaksvis at en slik situasjon vil oppstå, og de enkelte leveranser må her vurderes konkret etter at Alpine Bau GmbHs arbeider er avregnet, sier prosjektleder Taale Stensbye i Fellesprosjektet til Byggeindustrien.

- For øvrig vil Fellesprosjektet engasjere nye entreprenører til prosjektet etter gjeldende anskaffelsesregler. Fellesprosjektet har i meget liten utstrekning ressurser til å gjennomføre prosjektet videre med direkte kontrakter med Alpine Bau GmbH sine underentreprenører. Ved anskaffelse av nye entreprenører til prosjektet vil imidlertid disse bli orientert om hvilke underentreprenører som Alpine Bau GmbH benyttet i kontrakten, legger han til.

- Vil dette bli å regne som en føring fra dere til den nye entreprenøren?

- Nei, føring har vi ikke anledning til å gi. Hovedentreprenørene står fritt til å velge samarbeidspartnere. Signalet fra oss må mer oppfattes som en oppfordring i en vanskelig situasjon for mange UEer, svarer Stensbye.

Fellesprosjektet håper at konkurransegrunnlaget for restarbeidene fra Alpine Baus kontrakt kan legges ut på full internasjonal konkurranse i månedsskifte august /september. Siktemålet er å ha en ny hovedentreprenør i gang før jul.

- I mellomtida søker vi å ha drift på anlegget ved hjelp av de hovedentreprenører som allerede er inne på Fellesprosjektet. Dette for å sikre anleggsområdet mot ulykker og for å redusere skadevirkningene av konkursen hos Alpine Bau. Forhandlingene om midlertidig drift pågår nå for fullt, fortsetter Stensbye.

Han bekrefter også at Fellesprosjektet på oppfordring har garantert for mat og losji til en del av de Alpine-ansatte som sto i fare for å «stå på bar bakke», mens de fortsatt hadde krav på seg fra bostyret om å bli værende i landet.