Omsetningsrekord for «De 100 største»

Samlet omsetning til de 100 største økte til 123 mrd. kr i 2012, og slo dermed rekorden fra i fjor med god margin.

Om undersøkelsen

Byggeindustriens årlige oversikt over nøkkeltallene til store bygge- og anleggsbedrifter skal omfatte de 100 største bedriftene i bransjen. Oversikten gjelder bygg- og anleggsentreprenører samt byggmestere og ferdighusfabrikanter. Bedrifter som driver med innredning og installasjonsarbeider (malere, glassmestere, elektrikere etc.), arkitektfirmaer og rådgivende ingeniørfirmaer, er ikke med i oversikten. Datagrunnlaget er et spørreskjema som er sendt til bedriftene i Byggeindustriens bedriftsdatabase.

Oversikten over de 100 største er aldri helt komplett, siden det alltid er noen bedrifter som vi ikke får opplysninger fra, eller som leverer for sent.

* ) Tallene inkluderer også virksomheter som ikke så lett kan skilles fra bygge- og anleggsproduksjonen. F.eks. er noen bedrifter involverte i eiendomsvirksomhet og noen i industrivirksomhet.

1) NCC i Norge inkluderer NCC Construction, NCC Roads, NCC Bolig/Utvikling og NCC Property Development.

 

Relativ vekst var 14 %. Noe av økningen er prisvekst, men justerer man for denne var omsetningsvolumet likevel 10 % høyere enn i 2011. Volumet var også litt høyere enn toppen fra før finanskrisen, dvs. 2008.

Resultatene i 2012 var imidlertid et stykke bak toppen. Resultatet før skatt var moderate 3,5 %, som likevel er 0,3 prosentpoeng mer enn i 2011. Rekorden er fra 2007, da med 5,6 %.

Resultatberegningene er ekskl. Peab, som er nr. 5 på listen over de største bedriftene. Peab leverer bare omsetnings- og sysselsettingstall, vi får ikke vite noe om verken resultater eller kapitaltall. Når bedriften tas ut av beregningene for resultat og kapitaltall for de 100 største, var resultatet til de 99 øvrige på 3,7 %. Tilsvarende var resultat og kapitaltall for de 10 største 2,4 %, og 2,6 % uten Peab.

Langt mer informasjon rundt undersøkelsen, samt listen over bedrifter som ikke kom med blant de 100 største finner du i Byggeindustrien nummer 10. Undersøkelsen er gjort i samarbeid med Prognosesenteret og er utarbeidet av sjeføkonom Kjell Senneset.

I oversikten på bygg.no kan du også søke i tilsvarende liste helt fra 1993 og du kan sortere på ulike parametere ved å klikke på kolonneoverskriften.