Skal byggeaktiviteten nord og ned?

De siste par månedene er det kommet en del illevarslende meldinger, både om at norsk økonomi og byggeaktiviteten er i ferd med å møte veggen. Meldingene er ikke til å kimse av, men bør tas med de nødvendige klyper salt.

Kjell Senneset

Sjeføkonom
Prognosesenteret

Andre gjestekommentatorer

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Kjell Senneset, Prognosesenteret

Johan Arnt Vatnan

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, OBOS Prosjekt

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Entreprenør Holding

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, BNL

Kyrre Olaf Johansen

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, Skanska Teknikk

Tale Halsør, ZERO

Petter Eiken

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Øyvind Skarholt, Byggevareindustriens Forening

Tore Frellumstad, Abelia

Per Jæger, Boligprodusentenes Forening

Vår vurdering er at det først og fremst er veksten som reduseres, ikke aktivitetsnivået. De to forholdene er det veldig stor forskjell på og viktig å holde fra hverandre.

Prognosesenterets egne tall for igangsatte boliger viser riktignok et fall hittil i år (tom. mai) sammenliknet med i fjor, men de viser samtidig at salget av nye boliger har økt. Rapporten Econ Nye Boliger, lagt fram 26. juni, viser økt salg av nye boliger på Østlandet de siste 2 månedene sammenliknet med forrige tomånedersperiode – men den viser også at salget i år faktisk har vært lavere enn på samme tid i fjor.

Byggearealstatistikken til Statistisk sentralbyrå (SSB) viser derimot vekst i gitte igangsettingstillatelser til nye boliger, mens det til gjengjeld har vært en nedgang i gitte igangsettingstillatelser, målt i kvm., til andre bygg enn boliger.

Husbankens månedsstatistikk viser at det pr. mai er gitt grunnlån til oppføring av 4 000 nye boliger, som er hele 71 % mer enn i fjor på samme tid. Grunnlån til utbedring av boliger er opp med 37 %.

SSBs ordrestatistikk viser at tilgangen på nye ordrer til boligbyggerne var en del lavere i første kvartal 2013 enn i første kvartal 2012, men ordrereservene ved utgangen av kvartalet var på samme nivå. Dette indikerer på at produksjonen av nye boliger vil bli omtrent som i 2012 i månedene framover. For andre bygg enn boliger var det faktisk vekst både i ordretilgang og ordrereserver. Det var dessuten vekst i ordrereservene til bedrifter som renoverer eldre bygg.

Blandede signaler altså, men på ingen måte entydig negative
Våre egne undersøkelser, i form av ringerunder til noen større boligprodusenter og en oppdatering av tilgjengelig informasjon om viktige yrkesbyggprosjekter, bekrefter at det er lite som tyder på at byggeaktiviteten i vil synke noe særlig i år – men det er nok mulig at veksten blir lavere enn angitt i de rapportene som vi sendte til kundene våre ved utgangen av mars i år. Som nevnt i ingressen – det er stor forskjell på en situasjon med lavere vekst og en situasjon med negativ vekst.

De aller fleste boligbyggerne forteller oss at de bygger som planlagt i år, selv om enkelte melder at nysalget går litt tregt for tiden. På den annen side, én aktør meldte faktisk at salget går strykende, og enda bedre enn i fjor. En gjenganger i kommentarene fra boligbyggerne er imidlertid at prisene på nye boliger nå er blitt så høy at mange husholdninger, som drømmer om å flytte inn i noe splitter nytt, må kaste inn håndkle og snu seg mot bruktboligmarkedet. Mens det tidligere var byråkrati og tomtemangel som holdt igjen boligbyggingen, er det nå prisnivået. Skulle boligbyggingen begynne å falle etter hvert, er det altså ikke sikkert at det har noe med lavere vekst i norsk økonomi å gjøre.

Vår oppdaterte informasjon om viktige yrkesbyggprosjekter gir heller ingen indikasjon på at aktiviteten i dette markedet vil bli redusert i år. Vår vurdering i Prognosesenteret er at byggearealstatistikken vil vise at gitte igangsettingstillatelser etter hvert vil komme opp mot fjorårsnivået. Ordrestatistikken til SSB indikerer at faktisk igangsetting heller ikke blir lavere enn i fjor. Når det gjelder renovering og vedlikehold av eldre bygg kan vi vanskelig tenke oss annet enn at aktiviteten i dette markedet blir høyere i år enn i fjor.

Lavere boligbygging = høyere prisvekst
Skulle så galt skje at de høye prisene på nye boliger fører til fall i boligbyggingen, kan en i hvert fall se langt etter nedgang i bruktboligprisene. Så sant norsk økonomi holder seg flytende, og det tror vi den vil, må nok de medlemmene i boligprispanelet til Dagens Næringsliv som tviholder på at prisene skal ned snart, jf. papirutgaven 26/6, igjen konstatere skivebom. Men før eller siden kommer også disse til å treffe tier’n, for i den grad det er noe som er sikkert om framtida, så er det at boligprisene en eller annen gang vil falle.

Nå må alle ledd i verdikjeden i boligproduksjonen ta grep for å stoppe den pågående prisspiralen slik at boligbyggingen kan ta seg opp, ellers risikerer de å bidra til at prisfallet, når det en gang kommer, starter fra et så høyt nivå, og blir så langvarig, at hele økonomien trekkes med i dragsuget.