ESA advarer Norge mot å somle med ny børslov

Norge bruker for lang tid på å rette seg etter EFTA-domstolens avgjørelse om å tillate at noen eier mer enn 20 prosent i en børs eller et verdipapirregister, mener ESA.

EFTA-domstolen slo i fjor fast at restriksjonene er for strenge sammenlignet med EØS-reglene.

Men elleve måneder etter at dommen falt, har ikke Norge fulgt opp med en endring av børsloven, påpeker EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Det resulterte i en advarsel i form av en grunngitt uttalelse onsdag. Det betyr i praksis en siste sjanse «til å rette opp forholdet» før saken eventuelt sendes til EFTA-domstolen.

Forslag på høring
Finansdepartementet tar uttalelsen til etterretning, men legger til at ESA er blitt holdt løpende orientert om hvordan norske myndigheter har jobbet med å følge opp avgjørelsen i domstolen.

Kommunikasjonsdirektør Runar Malkenes i Finansdepartementet skriver i en epost til NTB at departementet ba Finanstilsynet om å utrede og foreslå nye regler for eierkontroll med børser og verdipapirregistre i oktober i fjor.

Høringsnotatet kom til departementet 5. mars i år. To uker senere sendte departementet forslaget til nye regler ut på høring med frist 20. juni.

Forpliktelse
ESA gjør det klart at selv om det ikke er noen bestemt tidsfrist for når stater skal ha fulgt opp dommer fra EFTA-domstolen, er statene likevel forpliktet til å sette i gang tiltak snarest, og få dem gjennomført så raskt som mulig.

– Finansdepartementet tar sikte på å fremme forslag til nødvendige lovendringer i løpet av høsten 2013. Finansdepartementet har holdt ESA løpende orientert om prosessen med å følge opp EFTA-domstolens avgjørelse, skriver Malkenes i en epost til NTB.

Saken mellom ESA og Norge har pågått siden 2009.