Full krangel om sykehusstrukturen på Innlandet

Fylkesutvalget i Oppland fylkeskommune krever at det utarbeides en ny helhetlig plan som i større grad tar hensyn til en likeverdig utvikling av sykehustilbudet på Innlandet. Utvalget mener det framlagte forslaget rokker ved tidligere anbefalinger om ett hovedsykehus.

I forbindelse med fylkestingets behandling av høringsutkastet til Delplaner Sykehuset Innlandet tidligere denne måneden, fikk fylkesutvalget tillit til å gi en endelig politisk uttalelse på bakgrunn av de signalene som kom fram under debatten i fylkestinget.

Temperaturen i fylkestingssalen på Fagernes var høy, skriver Oppland Fylkeskommune på sin internettside. Under behandlingen ble det truet med å trekke tilbake støtten til et nytt hovedsykehus for Innlandet. Opplandspolitikerne er i harnisk etter at Hedmark kan ende opp med tre sykehus, mens Oppland ikke sitter tilbake med noen, slik det framgår i det framlagte forslaget.

I uttalelsen modereres språkbruken, men konklusjonen i uttalelsen fra fylkesutvalget er ikke til å misforstå:

”Det må - før endelig beslutning om hovedmodell og strategisk retning tas – utarbeides en ny helhetlig plan for sykehustjenesten som i sterkere grad enn den foreliggende tar hensyn til  kravene om en mer likeverdig utvikling av sykehustilbudet i de ulike deler av innlandsregionen.

Det framlagte planforslag inneholder vesentlige svakheter og uklarheter både når det gjelder krav til  struktur og funksjonelt innhold. Disse mangler er så grunnleggende at de rokker ved tidligere anbefalinger om ett hovedsykehus.

Fylkestinget forutsetter at Sykehuset Innlandet avventer ytterligere planlegging av et hovedsykehus til en samfunnsanalyse foreligger.”

– De skjevhetene vi har påpekt må de gjøre noe med. Hvis ikke kan det rokke ved hele vår holdning til prosessen med hovedsykehus, sier fylkesordfører Gro Lundby til gd.no