Skretting Åsgard II

Skretting Åsgard II

Sted: Bruhagen, Averøy

Prosjekttype: Fabrikkbygning

Bruttoareal: 3.500 kvm

Byggherre: Skretting Norway

Hovedentreprenør bygg:
Brødrene Røsand

Total prosjektkostnad Åsgard II fase 2: 350 millioner kroner

Kontraktsum bygg fase 2:
110 mill. kr. inkl. tilleggsarbeider og lagerhaller

Arkitekt/prosjektering bygg: Norconsult, Trondheim

Byggeleder: XPRO

Prosess hovedleverandør: Graintec

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: E. Folland Maskinstasjon - Elektro hovedlev.: NLI - Rørlegging hovedlev.: Brøndum - Ventilasjon: GK Norge - Pæling: Fundamentering - Stålarbeider: Lønnheim Stål - Prefab. betongelementer: Spenncon - Veggkledning og beslagsarbeid: Profilbygg - Dører og brannporter: Firesafe - Øvrige porter: Crawford Norge - Rekkverk og leidere: Ferro-
zink - Innv. betongtrapp: Con-Form - Div. stålarbeider: OK Vedlikehold - Taktekking: Icopal Tak - Betongsaging og kjerneboring: Kristiansund Byggservice - Byggevarer: Optimera / Montér Averøy

Siden 2007 har fiskefôrprodusenten Skretting investert 900 millioner kroner i bygninger og moderne, effektive maskiner i Averøy på Nordmøre. Før sommerferien ble fase 2 av Skretting Åsgard II-utbyggingen avsluttet.

Den totrinns utbyggingen gjør Skretting-anlegget i Averøy til den største fiskefôrfabrikken i verden. Fabrikken kan nå, med den nye produksjonslinja, produsere opptil 11.000 tonn fiskefôr i uka.

Oppgraderingen av fabrikken i Averøy gir kapasitet stor nok til å takle høysesongen i landsdelene langs kysten som har størst produksjon av laks.

Skanska var byggentreprenør for Åsgard II fase 1, mens Averøys egen byggentreprenør, Brødrene Røsand AS, har vært byggentreprenør for fase 2 av dette store prosjektet. Fase 1 ble påstartet i 2011, mens fase 2 ble påstartet så sent som i april i fjor.

Kun fiskefôr
Navnet Åsgard II gir assosiasjoner til olje- og gassvirksomheten utenfor Kristiansund. Men Skretting driver utelukkende med produksjon av fiskefôr, og Skretting Åsgard II har ingen annen link til Åsgardfeltet enn at begge virksomheter ligger utenfor Kristiansund.

– Navnet Åsgard har vi hentet fra Norrøn mytologi. Det hadde seg slik at en av produksjonshallene våre ble kalt Valhall. Vi fulgte like godt med å gi det nye prosjektet navnet Åsgard, sier ansvarlig prosjektleder Bjørn Inge Gaupset hos Skretting.

Han forteller til Byggeindustrien at det etter 2007 er investert ca. 900 millioner kroner i bygninger og maskiner på anlegget, som nå er verdens største produksjonsenhet for fiskefôr.

Enorm pipe
Det mest iøynefallende på den nye bygningen er pipa. Den er 114 meter høy og står på taket av en bygning som er 38 meter høy. Den er blitt et landemerke som kan ses på lange avstander.

Den høye pipa er nødvendig for å forhindre luktspredning fra produksjonen til omgivelsene. Nabolaget til fabrikken var tidligere plaget med lukt. Ifølge Gaupset er erfaringene med utslipp gjennom den nye pipa gode. Det er ikke registrert sjenerende lukt noe sted etter at den ble tatt i bruk.

Pipefundamentet står på fire 36 meter høye søyler som går vertikalt gjennom hele fabrikken. I hver søyle er det etterspent 55 kraftige stålwirekabler som hver går 15 lm i fjell.

– Det har gått med ca 11 kilometer stålwire i forbindelse med etterspenningen i dette byggeprosjektet, sier Brødrene Røsands prosjektleder, Eskild Røsand.

Han forteller om en omfattende fundamentering av anlegget. Det er trykk- og strekkpæler i de fleste fundament. I tillegg etterspent pipefundament.

Spesiell etterspenning
– Det spesielle er at etterspenningen starter 38 meter opp i lufta, gjennom flere ulike konstruksjontyper. Såvidt jeg vet har dette aldri tidligere vært gjort i Norge, sier Røsand.

Han sier at den voldsomme fundamenteringen og etterspenningen har vært nødvendig på grunn av vindfanget i pipa. En orkan vil gi et trykk mot pipa som sprer seg i bygget og utsetter hele konstruksjonen for enorme krefter.

Om gjennomføringen av byggeprosjektet sier Eskild Røsand at det har gått veldig bra til å være et såpass krevende oppdrag. Oppstarten var i april 2012. Grunnarbeidene var ferdig til sommeren 2012. I august i fjor startet arbeidene over bakkenivå.

– Det har kommet en del tilleggsbestillinger. Vi skal være ferdig også med disse til august i år, sier Røsand.

Han er fornøyd med gjennomføringen innenfor avtalt tidsramme. Mye har også vært innovativt arbeid. Store komponenter som skulle monteres inn i bygget, måtte på plass før veggene ble lukket.

– Dette har vært et puslespill, sier prosjektlederen.

Bygget er fundamentert på pæler med plasstøpte fundamenter i bunn og prefab betong og stål i konstruksjonen over bakkenivå. En plasstøpt avstivingsvegg midt i bygget er 60 cm. tykk og 18 meter høy som går over til 30 cm tykk elementvegg fra 18 til 36 meter høyde

– For oss har dette vært alt annet enn et A4-prosjekt. Det har vært et utfordrende byggeprosjekt, et ny-brottsarbeid med en ekstrem byggetid, men vi har nådd alle milepæler, sier Røsand. 

– Sammensatt prosjekt
Byggeleder Kjell Ove Amundsgård i XPRO, som har hatt ansvar for koordinering og oppfølging av framdrift på byggherresiden, bekrefter at det har vært et spennende prosjekt med høy nerve i gjennomføringen av Skretting Åsgard II.

– Det har vært et veldig sammensatt prosjekt, sier han.

Både Amundsgård og Gaupset gir kreditt til gode byggeplassledere.

– Dyktige entreprenører og god kommunikasjon er viktig. Gode byggeplassledere har vært alfa og omega for at dette kompliserte prosjektet har hatt en så god gjennomføringsprosess, sier de to.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter