Rica Elgstua Hotell

Rica Elgstua Hotell

Sted: Elverum

Prosjekttype: Hotell

Areal: 5.260 kvm

Byggherre: Elgstua Bygg (Elgstua 51 % og Terningen Arena 49 %)

Totalentreprenør: Ø.M Fjeld region Hamar

Prosjekt- og byggeledelse: Utstillingsplassen Eiendom

Prosjektkostnad: 97 millioner kroner (eks. tomt)

Arkitekt: ASH Arkitekter

Rådgivere: RIB: Bracon - RIBr: Firesafe Consulting

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid og utenomhus: Auden Senderud - Flisarbeider: Mestermur - Byggevarer, festemidler, verktøy: Optimera - Utv. kledning: Woodify - Parkett og laminat: Parkettpartner - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Dører: Nyhuset bruk - Glass- og fasadearbeider og aludører: Profilteam - Lås og beslag: Lås & Sikring - Taktekking: Knut Nyborg - Metallarbeider: Jotne Ankers - Malerarbeider: Malemester Morten Skancke - Himlingsarbeid: Systemhimlinger - Rørlegger: Rørservice Innlandet - Ventilasjon: TechnoTeam Prosjekt - Elektro: Storhamar Elektro - Heis: Kone - Badekabiner: Norac - FDV-system: CuroTech - Interiørdesign: Hipas Design - Prefab betong: Br. Østbye - Blikkenslager: Berglund Stål og Blikk

Rica Elgstua Hotell på Elverum er skogens nye hotellkonge. Det nye hotellet som er inspirert av norsk natur, er Hedmarks mest moderne konferansehotell. Tilknyttet tradisjonsrike Elgstua, er det naturlig at elgen har fått en framtredende posisjon i det nye hotellet.

Elgstua på Elverum har vært viden kjent som knutepunkt for reisende gjennom Østerdalen og Trysil. Nå har Elgstua også fått et landemerke med det seks etasjers nye og moderne konferansehotellet med totalt 110 rom. 97 av rommene er nye, mens de resterende er beholdt fra den eldre, eksisterende hotelldelen.

Byggherre er Elgstua Bygg, der driveren av Elgstua John Tømte eier 51 prosent og Terningen Arena eier resterende 49 prosent. Terningen Arena eies igjen av Utstillingsplassen Eiendom og Elverum kommune. Utstillingsplassen Eiendom har hatt ansvar for byggeprosjektet og skal også drifte bygningsmassen i etterkant.

Behov for kapasitet
Prosjektleder Mette Østby i Utstillingsplassen Eiendom forteller at bakgrunnen for prosjektet og organiseringen utviklet seg etter at John Tømte ved årsskiftet 2010/2011 signaliserte at han ønsket å utvide overnattingskapasiteten på Elgstua.

– Opprinnelig var det også innregulert et hotell ved Terningen Arena, men dette var noe som frafalt under byggeprosessen. Vi har imidlertid sett at vi har gått glipp av arrangementer på Terningen Arena på grunn av lite overnattingskapasitet. Derfor var det i vår interesse å få etablert et hotell i tett tilknytning til Terningen Arena, opplyser Østby.

Dermed slo partene hodene sine sammen og startet våren 2011 planleggingen av Elgstua Hotell. Utstillingsplassen Eiendom trommet sammen sin faste gruppe med konsulenter og ASH Arkitekter på Hamar tegnet ut et forslag det ble jobbet videre med. Samtidig som byggeprosjektet ble igangsatt, ble det gjennomført en detaljregulering av området og oppkjøp av noen omkringliggende tomtearealer.

– Vår forutsetning for å engasjere oss i prosjektet var at hotellet skulle tilknyttes en kjede og vi ønsket et hotell med minst 100 rom. For å bygge så rasjonelt og arealeffektivt som mulig basert på våre tidligere erfaringer med hotellprosjekter, ønsket vi selv å stå for utformingen av selve hotellet, forteller Østby.

Svanemerket hotell
Resultatet har blitt et 5.260 kvm stort hotell over seks etasjer med kjeller, som åpnet dørene 1. juni. Nytt hotell er koblet sammen med eksisterende hotell og kafé. Bygget er satt opp av Ø.M Fjeld region Hamar i en totalentreprise. Total prosjektkostnad for ferdig innredet hotell er 97 millioner kroner eksklusiv tomtekostander, mens Ø.M Fjeld har hatt en kontrakt på 66 millioner kroner.

– Ventilasjon har vært en sideentreprise i prosjektet, mens heis- rør- og elektroentreprisene ble tiltransportert oss fra byggherren, opplyser prosjektleder Ole-Jo Engelstad i Ø.M Fjeld.

Det har i byggeprosjektet blitt stilt krav til funksjonalitet, universell utforming og miljøsertifisering. Blant annet er hotellet Svanemerket.

– Vi har hatt en svært detaljert kravspesifikasjon som har vært godt gjennomarbeidet og lett å forholde seg til. Den har lagt det meste av føringer under utførelsen, påpeker Engelstad.

Krav til trefasade
Elverum kommune er en trekommune og kommunen stilte krav til at det skulle være omfattende bruk av tre i fasaden. Det er innslag av stående kledning i sibirsk lerk og horisontale royalimpregnerte trespiler. I tillegg til at det er benyttet tradisjonell låvepanel for en sømløs overgang til den eksisterende bygningsmassen som også er en del av hotellet. Resten av fasaden består av glass og aluminium.

– Trespilene er også benyttet på Terningen Arena. Her har arkitekten tatt et grep for å videreføre noe av arkitekturen fra Terningen Arena som ligger rett over veien for det nye hotellet, sier Østby.

Bærekonstruksjon i hotellet er ren betong med plasstøpte fundamenter og bæring av søyler og fem flaggskiver som går vertikalt tvers gjennom de seks etasjene. Betongdekkene er også plasstøpte.

Totrinns tetting
Hotellet er koblet til fjernvarmesystemet og det er vannbåren varme i første etasje av bygget. I de øvrige etasjene er det vannbåren varme i radiatorer.

– Vi har i utførelsen hatt et spesielt fokus på tetting av bygget. Byggherren stilte krav til totrinns tetting og spesielt i forhold til innsetting av vinduer har dette vært viktig. Det ble kjørt trykktesting av bygget med svært bra resultat, sier Engelstad.

Annen hver vegg mellom hotellrommene er de såkalte flaggskivene av betong, men mellom disse er det stålbindingsvegger med gips. Disse blir i hotellprosjekter ofte bygd med dobbel gipsvegg for å tilfredsstille strenge lydkrav.

– I dette bygget har vi klart kravet med en enkel gipsvegg i samarbeid med leverandøren Gyproc. Det er brukt en spesiell lydstender i veggene, forklarer Engelstad.

Det betyr lavere byggekostnader, men også en arealbesparelse innvendig i bygget.

Hektisk innspurt
Begge prosjektlederne er enige i at byggeprosjektet ikke har vært teknisk krevende. Likevel har det bydd på utfordringer.

– Byggetiden har vært på 13 måneder. Det var akkurat nok, og vi har hele tiden vært klar over at det ikke har vært store muligheter til å teste og prøvekjøre bygget før overlevering. Derfor har vi hatt en tett oppfølging av underentreprenørene. Vi har vært helt avhengige av å gjøre arbeidsoperasjoner en gang og riktig første gangen, påpeker han.

Hotelletasjene har blitt overlevert byggherren suksessivt etter hvert som de har blitt ferdigstilt, slik at interiørdesigneren Hipas Design har fått gjøre sin jobb med å innrede rommene.

– For oss som ikke arbeider med hotellprosjekter hver dag, skal vi være ærlige og innrømme at vi ikke hadde sett helt omfanget av all innredningen som skulle inn i sluttfasen av våre arbeider. Det ble en hektisk sluttspurt der vi overleverte 31. mai. Dagen etter åpnet hotellet for gjestene. Det ble et par uker med litt dårlig nattesøvn, humrer prosjektlederen fra Ø.M Fjeld.

Bevisste interiørvalg
Heldigvis kan han nå hvile ut litt i skogens ro. Samtidig får han hyggelig respons fra hotelldirektør Nina Bogerud Caspari som har mer enn nok å henge fingrene i få dager etter åpning.

– En gjest sa i dag at dette var det beste hotellet han hadde bodd på og vi har fått mange gode tilbakemeldinger allerede. Alt fungerer kjempebra og vi er glade for endelig å komme i gang med driften, sier hun.

I utformingen av interiør og design har man vektlagt at det ikke skal være en helt minimalistisk linje.

– Vi har ønsket en moderne linje, hvor vi har vært opptatt av å finne en middelvei mellom et koselig interiør, samtidig som det ikke skulle bli for traust. For driveren har det vært viktig å få elgen inn også i interiøret, forteller Østby fra Utstillingsplassen Eiendom.

Prestisjeprosjekt
Prosjektet på Elgstua har vært svært betydningsfullt for Ø.M Fjelds avdeling på Hamar.

– Da vi signerte kontrakten her var det den største kontrakten for avdelingen og første kontrakt med Utstillingsplassen Eiendom. Derfor har det vært viktig for oss å vise at vi har god gjennomføringsevne og at vi kan levere et produkt med god kvalitet. Det opplever jeg at vi har lykkes med, sier Engelstad.

Han karakteriserer Elgstua hotell som et prestisjeprosjekt.

– Det er et særpreget bygg som ligger i et trafikkert område. Det har virkelig satt Ø.M Fjeld på kartet, mener han.

Prosjektlederen fra Utstillingsplassen Eiendom er godt fornøyd med hvordan prosessene i prosjektet er løst.

– Det har vært fokus på å levere kvalitet og vi har vært samstemte på nivået på de ulike løsningene. Entreprenøren har også hatt en god dialog med driveren av Elgstua som har vært avhengig av å holde omsetningen på kafeen oppe under byggeperioden, framholder Østby.

Allerede en uke etter åpningen er belegget ved hotellet bra.

– Nå håper jeg folk vil bruke hotellet. Et bygg er ikke mye verdt uten drift, sier Østby.

Tekst og foto: Jørn Hindklev


Flere prosjekter