Vinterbro senter

Vinterbro senter

Sted: Vinterbro, Ås kommune

Prosjekttype: Kjøpesenter / næringsbygg. Rehab og nybygg

Bruttoareal: 43.000 kvm + utomhus og arbeider i p-hus

Kontraktssum eks. mva. og eks. leietakerarb.: 188,5 millioner kroner

Byggherre: Vinterbro Senter DA v/Steen & Strøm

Totalentreprenør: Betonmast Oslo

Prosjekt- og byggeledelse: Sweco

Arkitekt: Arcasa Arkitekter

LARK: In Situ Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB: Multiconsult - RIBR: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: Ulvik & Westgaard - Rørlegger: VVS Huset Sandefjord - Elektro: AS Elektrisk - Riveentreprenør: RivTech - Prefab betong: Spenncon - Gulvstøp: Tiller Vimek / Hæhre Gulvstøp - Gravearbeider: Svein Tyreng - Stålarbeider: Sias og Skar Industriservice - Tømrerarbeider (innv.): Vekk og Takmontasje - Fliser: Norsk Fliseteknikk - Maling: Mårtensons måleri - Gulvsparkling: Gjøvik Gulvavretting - Rullegitter: Flexi Lås og Gitter - Tømrerarbeider (utv.): Pettersen og Helgesen - Vinduer og montering: Ema Glass - Tredører: Nordic - Taktekking og blikkenslager: Follo Tak og Vedlikehold - Fasadeprofil/glass: Ema Glass - Glassfronter og rekkverk (innv.): Kvams Glass - Trapper og rekkverk: Jotne Ankers - Kjøkken: HTH Ski Bygg - Ståldører: Rapp Pyrotec - Gulvbelegg: Issas - Byggevarer: Byggmakker Lillestrøm - Branntetting og -isolering: Byggimpuls - Himlinger: Bærum Byggmontering - Toppdekke p-hus: R-Bygg - Fasademaling: XK Entreprenør - Sandwichselementer

I 1996 fikk Follo et nytt shoppingsenter på Vinterbro i Ås. 17 år senere står Vinterbro senter, nok en gang splitter nytt, et steinkast fra E6.

1. januar i 2012 begynte ansiktsløftet på Vinterbro i Ås kommune. En sliten fasade og et interiør som godt gjenspeilet historien om Romerrikets fall, skulle til pers, og arealene skulle effektiviseres for å møte nye forbrukeres høye forventninger.

Torsdag 13. juni i år kunne det nye senteret for alvor avdukes som ferdig renovert. Senterleder Peder Halgunset forteller at han er strålende fornøyd med jobben som er gjort i løpet av ett og et halvt år med arbeid.

– Jeg er kjempefornøyd. Sluttproduktet vi sitter med her, er steinbra, slår han fast.

– Det er et moderne, friskt og godt tilpasset senter vi har her nå; både pent og funksjonelt. Både arkitekten og entreprenøren har gjort en skikkelig god jobb, stråler senterlederen.

Åpent hele byggeperioden
Prosjektleder og anleggsleder Erik Monsen og Morten Lyngved fra totalentreprenør Betonmast kan også melde om en jobb vel gjennomført på Vinterbro. Å renovere et kjøpe-senter i full aktivitet, har gjort arbeidet ekstra utfordrende, men ved å legge ekstra støyende og støvskapende aktiviteter utenom åpningstid, samt å midlertidig stenge av små deler av senteret, har publikum og butikker blitt spart i størst mulig grad.

– Vi har benyttet oss av nattarbeid i en mye større grad enn på andre prosjekter, sier én av to anleggsledere for Vinterbro, Morten Lyngved.

– Den største utfordringen har egentlig vært at butikkene i senteret har vært i drift hele tiden. Den utfordringen har vi løst ved å jobbe i etapper, og heller stenge ett og ett område etter behov, supplerer prosjektleder Erik Monsen.

Den trinnvise fremgangsmåten er en av grunnene til at renoveringen av senteret har pågått så lenge, men man har fint greid å holde seg til tidsskjemaet, og arbeidet som har blitt gjort på Vinterbro senter, har heller ikke vært småting.

Lettere og lysere
Selv om yttervegger, fundament og bærende elementer ved bygget har fått stå i fred, har den indre sammensetningen av senteret gjennomgått store endringer. Rulleramper til øvre etasjer og parkeringshus har blitt flyttet ut av handleområdet, og inn i et nybygg som nå tar opp en del av det gamle parkeringshuset. Fellesarealene har blitt noe innskrenket, men lysere, åpnere og mer effektivt benyttet, så senteret har fått økt butikkareal samtidig som at shopperne kan nyte lettere og lystigere handleruter og rekreasjonsarealer.

– Man slipper å gå fram og tilbake mellom butikkene i det nyoppussede Vinterbro-senteret. Nå går man bare rundt, og får med seg alt på runden, sier Morten Lyngved.

Arkitekt i Arcasa, Anne Cathrine Lund, forteller at det har blitt gjort mye for å gjøre et tivoliaktig temasenter til et friskt og moderne kjøpesenter med minst mulig bortkastede arealer.

Ansiktsløft
Utendørs er også endringene store. Det romerinspirerte inngangspartiet ligger nå i historien sammen med Romerriket. Det søylebårne taket over entreen er løftet bort, og et splitter nytt innendørs fellesareal er bygget utover det gamle inngangspartiet.

Parkeringsplassen foran senteret har fått ny asfalt og et nytt kjøre- og gangmønster, mens øverste etasje i parkeringshuset også har blitt totalrenovert med ny membran og nytt underlag.

– Alle fasadene er helt rehabilitert, til et nytt, moderne og helhetlig uttrykk, forteller arkitekt Anne Cathrine Lund.

– Et nytt kontorbygg er også knyttet til senteret på en sømløs måte, og vi har fått opp et glassbånd rundt hele bygget, som er med på å knytte de ulike elementene sammen, sier hun.

Tekst og fakta: Sindre Sverdrup Strand


Flere prosjekter