Lilleakerveien 4

Lilleakerveien 4

Sted: Lilleaker, Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 31.000 kvm

Byggherre:
Elvetunet ANS (Mustad Eiendom)

Totalentreprenør:
NCC Construction (OKK Entreprenør)

Kontraktssum eks mva:
347 millioner kroner

Prosjektledelse for byggherre: Vedal Prosjekt

Arkitekt: Torstein Ramberg AS Sivilarkitekt MNAL

LARK: Link Arkitektur Landskap

Rådgivere: RIG og RIBR: Sweco - RIB: Dr. techn. Olav Olsen - RIV: AJL - RIV Sprinkler: Bravida - RIE, RIEn og RIA: Rambøll - Koordinering tekniske fag: Itech

Underentreprenører/leverandører: Gravearbeider: Håkanes - Betong: Trio Entreprenør - Prefab. betong: Loe Betongelementer og montasje - Mur, puss og Leca: Viking Entreprenør - Bærende stålkonstruksjoner: Vika Montering - Branntetting og -isolasjon: Oslo Brannsikring - Tømrerarbeider, innv. vegger: Noveta - Naturstein: Naturstein Montering - Trapper/ rekkverk: GBS Produkter - Blikkenslagerarbeider: Sigfred Bentzen & Sønn - Taktekking: NorTekk - Alufasader: Hubro - Heissjakt: Ivar Bråthen Mekaniske - Solavskjerming: Vental - Karuselldør: Besam Norge - Sparkling: Resconsult - Støpeasfalt: NCC Roads - Epoxy-
belegg: BAS 2 - Gulvbelegg: Bo Andrén - Himling innv.: Moelven Nordia - Himling garasje utv.: Bærum Byggmontering - Minikjøkken og toalettgarnityr: Idema - Innredning auditorium: Skeie - Tredører: Brann & Sikkerhetsforum - Foldedører: Miljøvegger - Elektro: Profitek (Hus 3: Totaltek) - Rør og sprinkler: Bravida - Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon - Utomhusarbeider: Skaaret Landskap

På Oslosiden langs Lysakerelva er NCC i ferd med å ferdigstille to store kontorbygg for Mustad Eiendom. Byggene, beliggenheten og utomhusområdene vil gjøre det tidligere industriområdet enda mer attraktivt.

– Dette er et prosjekt vi har ønsket og villet lenge. Vi har en del kontorer og forretninger opp til trikke-stoppen på Lilleaker, men vi mener selv at vi ikke har hatt ordentlig kontakt med elva. Nå får vi til et utomhusanlegg og et torg der dette prosjektet møter elva. Leietakerne opplever at dette blir meget bra, det setter vi pris på, sier Øyvind Arntsen, direktør prosjektutvikling i Mustad Eiendom.

Leietakere i de to byggene er PGS som flytter inn i Hus 3, lengst i øst, ca. 1. august. Statkraft holder til i Lilleaker-
veien 6, som ble ferdigstilt tidlig på 2000-tallet. Økte arealbehov har ført til at det statseide kraftselskapet også står som leietakere i Hus 2 som ligger på landtungen der Lysakerelva svinger før Mølledammen.

Kjeller i flere plan
Begge de nye kontorbyggene er tegnet av Torstein Ramberg AS Sivilarkitekt MNAL, og Hus 2 er tilknyttet det eksisterende kontorbygget i nord med en gangbro i tredje etasje. Nybyggene er på sju etasjer, men er ikke fysisk knyttet sammen på bakkenivå. Begge ligger imidlertid over en sammenhengende kjeller i tre plan, og er bygget inntil eksisterende kjellere. I tillegg til parkering, ligger det her bl.a. tekniske rom, lager og garderober for hvert hus.

– I forhold til den sentrale senterutviklingen med gater, torg og bygg er tomtens beliggenhet enestående. Bebyggelsen er formet som en følge av prioritering av de offentlige rom og Lysakerelvas krumninger i landskapet, forklarer Torstein Ramberg. Hans arkitektkontor har siden 1998 samarbeidet med Mustad Eiendom både når det gjelder reguleringsplanen for «Sørområdet» og byggeprosjekter.

Dette prosjektet består av tre entrepriser. De gamle industribyggene ble revet av Veolia, mens spunting og utsprenging er gjort av henholdsvis Seierstad og Håkanes. Byggentreprisen, med en kontraktsverdi på 347 millioner kroner eks. mva., ble vunnet i en invitert konkurranse av OKK Entreprenør, nå en del av NCC Construction. Entreprisen skulle starte ved ferdig utsprengt/ utlastet tomt og de fysiske arbeidene begynte i mai 2011.

– Byggetiden var i utgangspunktet kort. I beskrivelsen skulle Hus 2 være plasstøpt, mens Hus 3 skulle ha prefabrikkert betong over kjellere. For å kunne å klare byggetiden forutsatte vi å bruke prefab/hulldekker helt ned til dekke over U3, sier Erik Bjørhovde i NCC Construction. Utover kontraktsarbeidene, er det utført omfattende endrings/innredningsarbeider for leietakerne. Prosjektledelsen hos byggherren er i varetatt av Vedal Prosjekt.

I kontrakten var det også gitt forskjellige opsjoner for avbestilling av Hus 3. Men dette falt naturlig bort da det ble klart at PGS kom på plass som leietaker høsten 2011.

Flomdisiplin og oppdrift
Lysakerelva har en varierende vannføring, og kan i ekstreme perioder få store flomhøyder.

– Vi prosjekterte ut i fra en 200-års flom, med en sikkerhetsmargin på 50 cm definert ut i fra en gitt kote. I vest er dette ivaretatt ved videreføring av eksisterende flomvoll, mens det på forsiden av bygget er støpt vanntette brystningsmurer oppå kjellerveggene. Bunnplata ligger på rundt kote -1 og hele «båten» er forankret med stålkjernepæler ned i fjellet. I perioder med, eller etter, etter sterk nedbør har vi opplevd at elven har steget med mange titalls cm på få timer. I råbyggsfasen hadde vi derfor rutiner for alarmering og evakuering av byggegrop, men dette har heldigvis ikke blitt nødvendig. forteller Bjørhovde.

Energi og miljø
Mustad Eiendom ønsker å utvikle effektive arbeidsarealer i kombinasjon med gode miljøløsninger. Rammetillatelsene følger TEK 07, men mye av speken i hovedbyggesaken følger TEK 10. Alle deres nye bygg skal i følge minimum tilfredsstille energiklasse B.

– Fortum, som leverer til oss, har varmepumper basert på sjøvann som varmekilde / varmesluk. De har et av Norges beste og miljøvennlige anlegg og ligger kun 200 meter herfra, og produserer energien på en forbilledlig måte. Med dagens energimerking får Fortum ufortjent dårlig skår. Vi er seriøst opptatt av energiformer og -løsninger, og leverer egentlig bygg med energiklasse A. Om vi hadde hatt energibrønner hadde ikke byggene blitt mer energivennlige av den grunn, påpeker Arntsen.

Doble glassfasader og vindusbånd
Et bidrag i energiregnskapet i byggene er sju felter med dobbeltfasade. De har ulik størrelse og plassering og er fargesatt som en integrert del av arkitekturen.

– Kravene til arkitektur og energibruk har videre medført at fasadene generelt må henges på utsiden av dekkekantene i større utstrekning enn det som har vært vanlig for noen år tilbake. Kombinasjon med inntrukne hovedsøyler, store glassformater og soner med vindusbånd har vært krevende, sier Bjørhovde.

Farget glass
– Materialvalget i fasadene ellers er sort, finslipt granitt med horisontale hvite metallprofiler og store glassfelt. Trematerialet er lagt inn i vindussmyg med referanse til for-rige byggetrinns sedertrefasader, forklarer Ramberg.

– I egen regi har NCC Construction, gjennom OKK Tømrer, utført klimavegger, Noveta har utført innervegger og skjørt, mens Haandverkerne i Sandvika har bistått i sluttfasen med service- og kompletteringsarbeider. Vi setter meget stor pris på den støtten vi får fra egne avdelinger og firmaer, poengterer Bjørhovde.

Store arealer
Med Lilleakerveien 4 forvalter Mustad Eiendom nå ca. 180.000 kvm (BTA), og kan i henhold til gjeldende regulering ennå bygge ut rundt 100.000 kvm fordelt på kontorer, boliger og forretningsarealer. Med overtakelsen av Granfoss Næringspark, som skjer i disse dager, vil selskapet også besitte det tilstøtende næringsområdet på Bærumsiden av Lysakerelva.

– Mustad Eiendom er alltid ute etter en kvalitet godt over gjennomsnittet. Det gjelder i uttrykket og i valg av materialer og løsninger; der jakter vi alltid på gode og varige kvaliteter. I dette prosjektet har vi oppnådd det vi har bedt om. Entrepriseinnkjøpene ble gjort på et for oss gunstig tidspunkt. Det har vært noen forsinkelser, men det har blitt håndtert bra uten avgjørende konsekvenser for våre leietakere, avslutter Arntsen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter