Seks skoler bygger passivhus

Til høsten skal seks skoler i Trøndelag bygge passivhus på oppdrag fra seks trøndelagskommuner. Prosjektet skal gi rimeligere boliger for kommunene og etterspurt kompetanse for byggenæringen.

Kommunene som bestiller boligene er Åfjord, Røros, Hitra, Melhus, Vikna og Grong. Ideen er hentet fra samarbeidet mellom Blakstad VGS og Froland kommune i Aust Agder, også kjent som Blakstadmodellen.

–Vi har sett at modellen gir rimelige boliger for kommunen og tilfører elevene en kompetanse som er etterspurt i byggebransjen. Modellen kan være aktuell for mange kommuner, sier regiondirektør Brit Tove Welde ved Husbanken region Midt-Norge til Husbankens nettsider.

Blakstadmodellen ble til etter innsats fra flere aktører, noe som også er tilfelle i trøndelagsfylkene. Husbanken, fylkeskommunene og Byggopplæringskontoret har vært delaktige i spredningen av modellen.

I Sør-Trøndelag har Byggopp ved Erik Wang vært en viktig driver og har ledet prosjektet «PAL – passivhus, aktiv læring» siden juni 2012 og som er finansiert med kompetansemidler fra Husbanken og regionale utviklingsmidler fra Sør-Trøndelag-fylkeskommune.

– Høsten 2011 arrangerte vi en fagdag for lærere ved bygg- og anleggsteknikk i fylket hvor Husbanken presenterte Blakstadmodellen sammen med arkitekten Bengt G. Michaelsen. Denne fagdagen vakte stor begeistring blant alle lærerne som deltok, sier Erik Wang fra Byggopp.

Målet for prosjektet var å få igangsatt 2-4 prosjekter i fylket. I Åfjord startet de bygging høsten 2012 og viderefører dette arbeidet til høsten, i mellomtiden har prosjektdeltagerne på Røros, Hitra og i Melhus høstet erfaringer for sine prosjekter med byggestart til skoleåret 2013/2014.

–Vi har et ønske om at dette ikke bare blir et prosjekt men en permanent måte å jobbe på. Målet er å øke rekrutteringen til bygg- og anleggsteknikk og gi en mer meningsfylt opplæring for elevene, sier Erik Wang.

Også i Nord-Trøndelag har Byggopplæringskontoret spilt en viktig rolle i spredningen av Blakstadmodellen.

– Initiativet kom fra Husbanken og vi grep begjærlig denne muligheten. Vi er stolte over at de to første prosjektene i fylket kommer i gang i Namdalen, sier Jonny Rian fra Opplæringskontoret for byggfagene i Namdalen.

I Nord-Trøndelag viste Vikna kommune tidlig interesse for denne modellen, og saken om finansiering ble godkjent i kommunestyret allerede ved årsskiftet. Ytre Namdal VGS skal være utførende for byggeprosjektet i samarbeid med bedriften Rørvik Bygg AS som er ansvarlig for byggeprosjektet.

I første omgang skal en enebolig på 73 kvm bygges i Rørvik sentrum ikke langt fra skolen. Oppdragsgiver er Vikna kommunale boligutleie KF og er tegnet av Arkplan som har erfaring med flere passivhusprosjekter..

I Grong har kommunen etablert et godt samarbeid med Grong VGS og har undertegnet intensjonsavtale. Her skal elevene bygge en enebolig i passivhusstandard i året i til sammen 3 år, på oppdrag for den kommunale boligstiftelsen. VG1-elevene skal stå for grunnarbeidene, mens VG2-elevene skal stå for tømrerarbeidet og elevene ved elektrofaget blir også koblet på dette byggeprosjektet. I Grong skal bedriften Namdal Byggservice Entreprenør AS stå ansvarlig for utbygginga.

På Innherred er det også stor interesse for denne modellen både fra Steinkjer VGS og Verdal VGS.

– Vi håper å få realisert tilsvarende prosjekter i disse to kommunene fra høsten 2014, sier Marthe Røli Korneliussen ved Opplæringskontoret for byggfagene på Innherred. I Steinkjer kan det også være aktuelt med et prosjekt der elevene rehabiliterer en bolig til passivhusnivå.