Årets Arnebergpris til Villa Aasvangen/Gulbransen

Arnebergprisen 2013 ble nylig tildelt Villa Aasvangen/Gulbransen i Fredrikstad.

Villaen ligger i et skrånende terreng inne i et boligfelt med nye eneboliger av ulik karakter.

I Juryens begrunnelse heter det blant annet: «Tomten har flott utsikt over det åpne landskapet. Huset er svært godt tilpasset denne situasjonen. En kvadratisk hovedetasje med atrium i midten er løftet opp på en inntrukket base av betong. Bygget får slik flere ulike uterom med stor kvalitet: Det beskyttede atriet, takterrassen, en terrasse med bergrabber, lyng og furuer og et overdekket inngangsparti. Vindusåpningene i bygget gir utsikt til landskap og himmel, mens glassveggene i atriet gir blikk på tvers mellom husets ulike soner. Hovedetasjen er fint og beskjedent dimensjonert, med akkurat passe store rom for sine funksjoner. De romlige sammenhengene gir rike og sammensatte estetiske opplevelser. Den arkitektoniske utformingen fremstår som helhetlig og gjennomført, fra den klare volumoppbyggingen til valg av utvendige materialer og detaljer. Med fokus innover skapes et sosialt uterom hvor man kan velge å være beskyttet fra naboenes blikk og fra nabobyggenes mindre stillfarne utrykk. Her kan man velge å være alene med himmelen. Prosjektet overbeviser juryen på alle nivåer, fra situasjonsgrep, arkitektonisk uttrykk, detaljnivå og tiltalende og originale romlige sammenhenger og opplevelser.»

I juryen satt Amund Gulden, Sissil Gromholt og Leif D. Houck

I henhold til statuttene skal følgende skal forhold legges vekt på ved bedømmelsen:
- God tilpasning til landskapet/terreng
- Arkitektur som forener funksjonelle og estetiske løsninger
- Visjonære løsninger i forhold til byggeteknikk, husteknikk eller miljø

Juryen vurderte de nominerte prosjektene på grunnlag av innsendt materiale og valgte ut tre prosjekter for befaring:
- Hydrogenfabrikken Kunsthall – SG Arkitekter
- Sagabakken Skole – LINK arkitektur, Fredrikstad
- Villa Aasvangen/Gulbrandsen – Griff Arkitektur AS

Hedrende omtale: Hydrogenfabrikken Kunsthall
Med Hydrogenfabrikken kunsthall har Fredrikstad og Østfold fått et nytt tilbud for kunstnere, kreative yrkesgrupper og publikum. Den tidligere hydrogenfabrikken er et industrielt og arkitektonisk kulturminne, hvor arkitektene har klart å ivareta byggets romlige og konstruktive kvaliteter og på tilforlatelig vis tilrettelagt for nye funksjoner. Visjonene og gjennomføringsviljen som ligger bak dette prosjektet gjør det til et eksempel til etterfølgelse for andre lignende bygg.

Hedrende omtale: Sagabakken Skole
Sagabakken Skole skiller seg positivt ut blant nyere skolebygg. Særlig vektleggingen av gode dagslysforhold, romslig himlingshøyde, gjennomtenkt interiør, materialbruk og god romlig organisering overbeviser juryen. Det er godt med utsyn til omgivelsene og det er lett og orientere seg. Amfi og scene er godt tilknyttet det øvrige anlegget, og fremstår både som funksjonelt og en romlig opplevelse.