Ap lover å pusse opp 1.000 skoler

Arbeiderpartiet vil bruke 20 milliarder kroner på å pusse opp 1.000 skoler og et ukjent milliardbeløp ekstra på sykehusbygg og nytt medisinsk utstyr dersom partiet vinner valget.

I tillegg lover partiet å doble pengene til etterutdanning av lærere fra 500 millioner kroner til 1 milliard kroner i året – noe som skal være nok til å gi 3.500 ekstra lærere faglig påfyll.

– Norge har handlingsrom og muligheter som knapt noe annet land. Vi ønsker å bruke det på skole og helse – på fellesoppgaver – fremfor skattekutt, sa statsminister og partileder Jens Stoltenberg (Ap) under en pressefrokost på det nyåpnede utestedet Kulturhuset på Youngstorget i Oslo tirsdag morgen.

Anleggspakke

Statsministeren understreket at valgkamputspillet kommer som et svar på de borgerlige partienes løfter om skattekutt.

– Dette viser klart og tydelig forskjellen mellom alternativene. Det er langt viktigere for oss å bruke penger på lærere, skolebygg, helse og omsorg enn å bruke milliarder på skattelette til de aller rikeste, sier Stoltenberg til NTB.

I tillegg vil satsingen utgjøre en ansvarlig hjelpepakke til bygg- og anleggsbransjen, ifølge Ap-lederen:

– Når ordrene til bygg- og anleggsbransjen går ned, vil denne satsingen motvirke nedgangen, innenfor ansvarlige rammer, sa Stoltenberg.

Skolesatsing

Næringsminister Trond Giske (Ap) snakket for anledningen om lærere og skolebygg, men også han rettet blikket mot opposisjonspartiene.

– Det er mye som er usikkert med det alternativet, men det vi vet er at det blir skatteletter i milliardklassen, enten det nå blir 25 milliarder kroner eller 100 milliarder kroner, sa han.

Giskes og Arbeiderpartiets løfte er følgende:

– Vi ønsker en massiv investering i lærernes kompetanse. Derfor vil vi bruke opp mot 1 milliard på etter- og videreutdanning av lærere i skolen. Det gir mulighet for 3.500 lærere i året til å ta videreutdanning. Så lover vi å bruke 20 milliarder kroner de neste fem årene på å ruste opp og bygge skolebygg. Så langt har vi rustet opp 1.300 skoler. Nå skal vi oppgradere ytterligere 1.000 skolebygg de neste fem årene.

Helsemilliarder

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde ingen beløp å legge på bordet, men lovte følgende:

– Vi vil ruste opp det medisinsk-tekniske utstyret og gjennomføre IKT-løsninger som sikrer sømløs kommunikasjon mellom fastleger og ulike sykehus. I tillegg øker vi sykehusenes låneandel, som gjør at åtte store igangsatte byggeprosjekter sikres sluttføring og som gjør det mulig å sette i gang rundt seks nye byggeprosjekter.

Stoltenberg sier til at NTB at det godt kan tenkes at Ap vil legge fram konkrete beløp på sykehussatsingen senere i valgkampen, og at det også kan bli snakk om flere milliarder kroner. (©NTB)