Godsbransjen frykter enorme tap på jernbanekrisen

Stengte jernbanestrekninger har ført til at godstransporten med tog er halvert på kort tid. Transportselskapene frykter flere hundre millioner kroner i tap.

– Jernbanen er i krise. Godstransporten vår med tog er halvert på få uker. Vi har store problemer med å få varene fram i tide. Bransjen kan tape flere hundre millioner kroner, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Thorvaldsen i transportselskapet Tollpost Globe til Dagsavisen.

Ifølge Thorvaldsen risikerer bransjen å tape mer enn i 2011, da det samlede tapet ble beregnet til 300 millioner kroner.

De siste ukene har en rekke jernbanestrekninger vært stengt på grunn av ras, flom og brudd på kjøreledninger. Thorvaldsen mener situasjonen er uholdbar.

– Målet vårt er å frakte 80 prosent av godset med tog, fordi tog er mest miljøvennlig, tryggest og kostnadsmessig det klart beste. Vanligvis ligger vi på en andel på 60 prosent. Siden midten av mai har togandelen falt til 27 prosent på gods fra Oslo, sier Thorvaldsen.

Isteden fraktes nå mye gods med lastebil, noe som betyr både merkostnader og ekstraarbeid.

NHO er sterkt kritisk til den manglende satsingen på vedlikehold av jernbanenettet. Jernbaneverket peker på at de trenger mer penger raskere for å kunne gjøre jernbanen mer robust for været. Statssekretær Lars-Erik Bartnes (Sp) i Samferdselsdepartementet er ikke enig i kritikken og sier regjeringen trapper opp bevilgningene til sektoren hvert år.