Putter skattepenger på sparegrisen

Onsdag kommer skatteoppgjøret for de aller fleste av oss. Mye av pengene går til sparing og nedbetaling av gjeld, ifølge en undersøkelse.

– Nærmere 30 milliarder skattekroner blir utbetalt til rundt 2,5 millioner nordmenn i år. Mye av skattepengene går rett i sparegrisen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Spare og betale gjeld

Ifølge en ny undersøkelse Ipsos MMI har gjort for banken, vil 30 prosent spare skattepengene mens 12 prosent sier de skal brukes til nedbetaling av gjeld.

Ytterligere 13 prosent skal bruke skattepenger på bolig eller oppussing av eiendom, mens 25 prosent sier at de får så lite tilbake at det ikke betyr noe eller at de ikke vet hva de skal bruke pengene til.

Banken har også spurt folk hva de skal bruke feriepengene til, og her svarer flertallet, 43 prosent, at de skal brukes til ferie.

Må vente

De fleste som får skatteoppgjøret sitt onsdag, er lønnstakere og trygdede med enkle inntekts- og fradragsposter. De som har gjort mange endringer i selvangivelsen, næringsdrivende og alle som har levert på papir, må vente noen måneder.

Neste pulje med utsending av skatteoppgjør skjer 7. august. Deretter sendes oppgjørene fortløpede ut fram til 16. oktober da alle skal ha fått svar.

Skatteetaten opplyser at det kan ta en til to uker fra skatteoppgjøret er sendt ut til pengene kommer på konto. Det er skatteoppkreveren i den enkelte kommune som tar seg av selve utbetalingen. Klagefristen er seks uker fra skatteoppgjøret er sendt ut.

En god måned

– Takket være ferie- og skattepenger er det mange som går i pluss i juni. Men vi beholder fornuften, sier forbrukerøkonom Sandmæl.

– Juni måned kan være redningen for mange. Har du en stram økonomi, har du sjansen til å komme deg økonomisk ovenpå. Prioriter å nedbetale gjeld og bygg deg opp en buffer i tilfelle uforutsette utgifter, anbefaler hun.

Ut fra undersøkelsen ser hun at aldersgruppen 25 – 39 år er økonomisk fornuftige. Over 50 prosent i denne gruppen sier de skal spare eller betale ned gjeld når skattepengene kommer.

Reiser ut

– Vi ser at det er de som er midt i livet som prioriterer sparing først. Den yngste gruppen, de mellom 18 og 24 år, prioriterer ferie og reiser først. Det kan være fordi de ikke får så mye tilbake på skatten, men det er også en forskjell i prioriteringen, forteller Sandmæl.

Banken har stilt spørsmål om hvor folk vil reise for pengene. Flere unge sier at de vil til utlandet i ferien. Sju av ti unge sier de skal kombinere reise i Norge med utenlandsferie, mens tilsvarende tall for alle aldersgrupper er fire av ti. (©NTB)