Trondheim kan bli feid på sjøen

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) leverte denne uken rapporten «17 katastrofer som kan ramme Norge - Nasjonalt risikobilde 2013». Et av secenariene som trekkes fram, er et kvikkleireras som kan skylle hele Trondheim på sjøen.

I DSBs rapport «17 katastrofer som kan ramme Norge - Nasjonalt risikobilde 2013», kommer det frem at trønderhovedstaden Trondheim ikke står på landets tryggeste grunn.

Dette skriver Adresseavisen i sin papirutgave fredag.

Skulle det gå et stort skred på Bakklandet i Trondheim, er konsekvensene at Nidelva demmes opp, og at store deler av sentrumsområdene oversvømmes når denne demningen omsider ryker.

Les hele katastroferapporten her.

Skrekkscenariet som males i rapporten, er hva som kan skje i absolutt verste tilfelle, og faren for at et ras skal gå i Trondheim, er ikke en sannsynlighet.

Kari Øverlid, regionssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat i Midt-Norge, sier til Adresseavisens journalister at selv om det er usannsynlig at et kvikkleireras går i Trondheim i nærmeste fremtid, ville konsekvensene vært alvorlige.

Øvrelid tror dog at et stort ras først ville blitt varslet med et lite ras, som ville gi mange av Trondheim-beboerne tid til å evakuere. Men om et stort ras skulle gå i byen uten forvarsel, forteller Øvrelid at 1.200 mennesker kunne miste livet.