Asak vil sette grønt fotavtrykk

Som første leverandør i Norge kan Asak Miljøstein tilby gangbaneheller og andre produkter med NOx-reduserende egenskaper.

Asak Miljøstein har nylig lansert et nytt konsept, som de kaller grønne fotavtrykk

– Et av temaene i denne satsningen er betongstein og heller med NOx- reduserende egenskaper. Foreløpig har vi ingen norske prosjekter å vise til,  men løsningen er testet på på 250 kvadratmeter fortau i Malmø med svært positive resultater, sier prosjektansvarlig Terje Asak i Asak Miljøstein.

Han forteller at selskapet setter fokus på utvikling av miljøvennlige løsninger og produkter og at grønne fotavtrykk er et resultat av nyutviklede metoder og løsninger, gjennom produktutforming og tilsetninger.

– Vi mener dette er en fantastisk nyhet for alle som jobber med planlegging og utvikling av norske storbyer – og ikke minst alle som ferdes der, sier Asak.

– Betong kan tilsettes ingredienser som gir den flere egenskaper enn den vanligvis har. Nyutviklede TiOmix bidrar til å redusere forurensning (NOx). Det gjør at vi nå kan levere heller med NOx-reduserende egenskaper, sier Asak.

Ordet NOx var ukjent for de fleste i Norge inntil for få år siden, da man ble gjort oppmerksom på denne miljøgiften. NOx er en fellesbetegnelse for nitrogenoksidene NO og NO2. Utslipp av NOx bidrar til luftveissykdommer, dannelse av ozon nær bakken og sur nedbør. Nitrogenoksider dannes ved forbrenning av fossilt brensel.

Store mengder nitrogenoksider kommer fra trafikken og frigjøres altså der hvor menneskene oppholder seg. I 2010 var det norske NOx-utslippet på ca. 188 500 tonn. Dette er 32 500 tonn over utslippsforpliktelsene i Gøteborgprotokollen 
(internasjonal avtale av 30. november 1999). Ifølge Miljøverndepartementet er det viktig at Norge som pådriver, selv overholder kravene som er vedtatt.

TiOmix beholder sin effekt og funksjonalitet gjennom betongoverflatens levetid. Dagslys er nok til å starte den kjemiske reaksjonen, og resultatet er oppløselig nitrat som skylles bort med kondens og regnvann. Nitrat er ikke farlig. Det er, tvert i mot, næring for plantene, som tar det opp og bruker det i oppbyggingen av klorofyll og aminosyrer.

Produktet ble altså testet i et prosjekt i Malmø i 2010, hvor man erstattet 250 kvm fortau med betongheller tilsatt TiOmix. Grundige målinger ble foretatt før, under og etter. Resultatet viste en reduksjon av NOx tilsvarende i gjennomsnitt 2000 biler pr. døgn, ifølge Asak.