BNL: Viktig å holde aktiviteten oppe

Regjeringen varsler at i høstens statsbudsjett vil det legges vekt på investeringer i offentlig bygg og vei.

– Dette mener BNL er fornuftig, for å sikre fortsatt jevn aktivitet fremover. Det er også en forutsetning for å sikre at kompetansen blir i næringen, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.

BNL er bekymret for den økonomiske utviklingen innen næringen.

– Det har vært noen gode år for byggenæringen, men vi får signaler om at det er flere mørke skyer i horisonten. Dette kommer til uttrykk blant annet ved økt ledighet, og en økning i antall konkurser, sier Sandnes.

Samtidig påpeker Sandnes at siden det er store samfunnsoppdrag som hviler på næringen - både når det gjelder boligbygging og infrastruktur, er det viktig å ha en næring som har kapasitet og kompetanse til å løse oppgavene. Dette fordrer et jevnt aktivitetsnivå.

– Det offentlige er en viktig oppdragsgiver. Vi ønsker velkommen tiltak som kan bidra til å sikre og bevare den faglærte arbeidskraften, men også sikre tilflyt av ny kompetanse gjennom lærlinger. Her hviler det også et ansvar på det offentlige for å være en kompetent bestiller.

Det er også store utfordringer knyttet til deler av privatmarkedet hvor useriøse aktører er i ferd med å dominere.

– Det blir for tøft for mange bedrifter å konkurrere i et marked hvor mange opererer ulovlig. Her håper vi at myndighetene kan komme på banen med tiltak som bidrar til å rydde opp. BNL mener at økt og målrettet kontroll, kompetansekrav på foretaksnivå, samt ROT-fradrag er de viktigste tiltakene for å få bukt med den økonomiske kriminaliteten, sier Sandnes.