Taper 30 millioner kroner på Alpine-sammenbrudd

De norske underleverandørene på Fellesprosjektet taper trolig rundt 30 millioner kroner på at Alpine Bau må kaste inn håndkledet. Flere av dem er misfornøyd med at byggherren ikke har avdekket entreprenørens økonomiske uføre tidligere.

Blant underleverandørene som taper på kollapsen er Sigurd Furulund AS, Håkanes Maskin AS, Kjell Foss AS, Feiring Bruk AS, TSL Transport Sentralen Lillestrøm, Tigre Auto AS, Bergems Maskin AS og Bøhmer Anlegg.

-Vi ryker på et tap på tre millioner kroner på prosjektet, sier Edvard Skjervum i Feiring Bruk til Byggeindustrien. De har levert pukk og grus til prosjektet, samt hatt et mobilt knuseverk på anlegget.

Skjervum har pratet med flere av de andre leverandørene. Han sier at selv om tapene er kjedelige for samtlige bedrifter, vil det trolig ikke konsekvenser for den videre driften i noen av selskapene.

- Det er mange som blir skadelidende av dette, men jeg har ikke fått inntrykk av at noen ikke tåler det, sier han.

Både Skjervum og andre Alpine Bau-leverandører uttrykker misnøye med byggherrenes kontroll av østerrikernes økonomi. Han har i likhet med mange andre, og som Byggeindustrien flere ganger har omtalt, hørt rykter om at entreprenøren har vært i problemer.

- Vi følte oss kanskje litt for trygge siden det er store aktører som Statens vegvesen og Jernbaneverket som står bak som byggherrer. Når entreprenøren er konkurs etter år etter at de startet arbeidet på prosjektet, kan man lure på om de har gjort en god nok vurdering av soliditeten i selskapet, sier Skjervum.

- Når vi leverer priser og anbud til kommuner må vi jo levere skatteattester og andre garantier bare for å få levert et par bøtter sand. Mens på et milliardprosjekt så velger de en entreprenør som ikke har økonomisk ryggrad til å drive lenger enn ett år, legger han til.

Skjervum understreker også at han føler med alle de 15.000 Alpine Bau-ansatte som nå risikerer å miste jobben.