Statoil med ståltro på norsk sokkel

Statoil er i rute og vil produsere mer enn 1,4 millioner fat per dag i Norge i 2020. Mens den norske økonomien generelt blir mer usikker, mener selskapet at kontantstrømmen fra sokkelen vil fortsette å øke.

Onsdag presenterte Statoil sitt syn på egen olje- og gassvirksomhet på norsk sokkel, der de er operatør for mer enn 70 prosent av all olje- og gassproduksjon.

Det inkluderer mer enn 40 produksjonsenheter i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

– Våre prosjekter gir oss en solid posisjon. Vi vil fortsette å øke vår kontantstrøm fra regionen, vise sterk kapitaldisiplin og fortsette vårt arbeid for å maksimere verdiskapingen på tvers av vår portefølje, sier Torgrim Reitan, Statoils konserndirektør for økonomi og finans.

Overfor investorer og analytikere beskriver han norsk sokkel som ryggraden i Statoils virksomhet.

– Det vil den være i mange år framover, basert på påviste og utvinnbare ressurser, sier Reitan.

Trygt å satse norsk

Siste tildeling av lisenser for en uke siden viser at også de største, de mellomstore og de små internasjonale selskapene ser norsk sokkel som en attraktiv investering. Statoil understreker at forutsigbare og stabile rammevilkår er viktig for å sikre attraktiviteten til fortsatte investeringer på norsk sokkel. I likhet med Oljedirektoratet trekker Statoil fram letevirksomhet som helt sentralt for veksten. Selskapet skal lete for omkring 20 milliarder kroner i år.

– Med betydelige funn både i modne og umodne områder representerer leting ytterligere potensial for verdiskaping, sier Reitan.

Statoils framlegging for investorer og analytikere onsdag var lukket for pressen, men det ble holdt en kort orientering om innholdet for mediene.

Gigantfelt

Konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge, Øystein Michelsen, presenterte situasjonen for Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet, og poengterte at særlig gigantfunnet Johan Sverdrup i Nordsjøen styrker selskapets posisjon mot 2020.

Etter planen vil Statoil gå inn for sitt konseptvalg der i fjerde kvartal i år og legge fram planen for utbygging og drift (PUD). Produksjonsstart ved feltet vil bli i slutten av 2018.

Det norske oljeselskap har 20 prosent i Johan Sverdrup og angir ifølge DN.no at minstepris på oljen fra feltet må ligge på oppunder 30 dollar fatet for at de skal tjene penger der. Det er relativt lavt på norsk sokkel der nullpunktet for lønnsomhet ligger på mellom 20 og 80 dollar fatet. (©NTB)