Komatsu-nyheter før sommerferien

Bulldoseren Komatsu D61PXi-23 og gravemaskinen Komatsu PC210 LCi-10 (en prototype) er to nyheter fra verdens største gravemaskinprodusent, japanske Komatsu.

Denne uken ble maskinene presentert på demofeltet på Hovinmoen ved Gardermoen. I,en i navnet står for intelligent maskinstyring.

- Komatsu D61pxi-23 er en bulldoser med ny maskinstyring utviklet av Komatsu i samarbeid med Topcon som er eksperter på maskinstyring, sier Thomas M. Edvardsen, salgs- og markedsdirektør i den norske Komatsu-importøren AS Sigurd Hesselberg, til Byggeindustrien.

Komatsu D61pxi-23 har automatisk styring av skjæret både med tanke på posisjon og med tanke på last. Styringen er GPS-basert ut i fra en 3D-modell og fabrikkmontert fra Komatsu integrert i maskinen.

Integrert maskinstyring
På Hovinmoen ble også Komatsu 210 LCi-10 presentret, en prototype på en ny gravemaskin med integrert maskinstyring.

-Posisjonen på skuffa beregnes ved hjelp av lengdegivere i sylinderne på maskinen. Den stopper automatisk å grave på designet profil etter en 3D-profil, den vil ikke grave under denne profilen, sier Edvardsen.

Raskt og presist
Egenskapene i maskinen er spesielt interessante fordi man slipper å kjøre for mye masse vekk og eventuelt fylle på ny masse.

- På denne måten oppnår man et mer nøyaktig og raskere resultat, sier Edvardsen om 23-tonneren.

AS Sigurd Hesselberg har et permanent demo-senter fra mai til september på Hovinmoen.

Demo-dager
- Vi har demo-dager her med selgere og kunder, og dette arrangementet som vi kaller iMC-demo - intelligent Maskin Control (maskinstyring). Vi ønsker å vise frem maskinene våre til så mange kunder som mulig. Komatsu Europa stiller med maskiner for oss denne uken, sier Edvardsen.

Sigurd Hesselberg AS hadde en vekst på 30 prosent i salget fra 2011 til 2012, og så langt i år har salget vokst med 20 prosent.