Kostbar felle for boligeiere

Kravet om dokumentasjon av elektrisk arbeid i boliger er for lite kjent, frykter juseksperter. Prisen for ikke å ha papirene i orden kan bli høy.

– Hvis du har fått utført elektrisk arbeid på boligen etter 1999, plikter du å ha en samsvarserklæring der den ansvarlige for jobben bekrefter hva som er gjort og går god for at alt er utført i tråd med forskriftene, sier Torgeir Myrstad, partner i advokatfirmaet Grette.

Også mindre jobber omfattes av kravet om dokumentasjon.

– Selv når du hyrer inn en elektriker til å montere en stikkontakt skal det utstedes en samsvarserklæring. Den skal boligeieren ta vare på så lenge det elektriske anlegget eksisterer, sier Myrstad.

For boligeieren er erklæringen en forsikring om at nyere installasjoner er forskriftsmessige. Installatøren vil kunne ha nytte av erklæringen ved senere vedlikehold. I tillegg er systemet ment å vanskeliggjøre svart arbeid.

– Det dukker opp en del spørsmål om dette, og vi har også sett en del tvistesaker som tyder på at samsvarserklæringen ikke i tilstrekkelig grad er blitt innarbeidet, sier advokat Alexander H. Frostad i Grette.

Kan bli dyrt
For boligeieren kan konsekvensene bli store hvis ikke erklæringen er på plass.

– Da er utgangspunktet at bruken er ulovlig, og eieren risikerer å måtte bekoste en full gjennomgang av el-anlegget. Bøter kan også være aktuelt, og i ytterste konsekvens stengning av anlegget.

Alt håp er allikevel ikke ute for den som havner i trøbbel.

– Utførende entreprenør skal oppbevare samsvarserklæringen i inntil fem år, så boligeieren kan etterspørre en kopi, sier Frostad.

Ved brannskader som skyldes feil ved det elektriske anlegget kan også forsikringsselskapet komme til å etterspørre en samsvarserklæring. Foreløpig er det ikke vanlig at det stilles krav om dette i vilkårene, ifølge Frostad.

Vanlig rutine
En samsvarserklæring sendes normalt med fakturaen etter at jobben er gjort, ifølge Pål Sandli, sertifisert elsikkerhetskonsulent og takstmann i Norges Takseringsforbund.

– Erklæringen kan bli etterspurt ved tilsynskontroller og i forbindelse med omsetning av boligen. Vi får en del spørsmål fra boligeiere som etterspør kopier av dokumentet, eller som må gå veien om en gjennomgang av elsikkerheten fordi erklæring ikke finnes, sier Sandli.

Han håper boligeiere som bestiller el-tjenester blir mer påpasselige med å påse at de får en samsvarserklæring straks arbeidet er utført.

– På hjemmesiden til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap finner man en oversikt over virksomheter med tillatelse til å utføre arbeid på elektriske anlegg. Disse virksomhetene skal ha som fast rutine å utstede samsvarserklæring, sier Pål Sandli.