Alpine Bau stopper all aktivitet i Norge

Den østerrikske entreprenøren Alpine Bau er insolvent, og selskapet har stoppet arbeidet på alle sine norske byggeplasser.

Entreprenøren har flere prosjekter i Norge, blant annet en av tre parseller på Fellesprosjektet E6 Dovrebanen. I tillegg bygger de bruene E6 Kåfjordbrua og E6 Nesbrua. Arbeidet er nå stoppet på alle tre prosjektene. De to bruprosjektene skal etter planen være ferdig til høsten, mens det fortsatt er flere år igjen før Fellesprosjektet skal være ferdig.

Wirschafts Blatt melder at Alpine onsdag morgen har meldelt retten i Wien at selsakpet er insolvent. Det vil si at de ikke har midler til å betale løpende regninger, og i realiteten må melde oppbud.

Wiener Zeitung skriver at selskapet har en samlet gjeld på 2,6 milliarder euro og eiendeler verdt rundt 661 millioner euro. Avisen kaller det en av de største selskapskollapsene i landet noensinne. Tilsammen skal det være over 8.000 kreditorer.

- Til tross for betydelig støtte til finansiering banker og intensiv innsats av eieren, har det uventet mislyktes Alpine Group å sanere gjeld utenfor insolvensbehandling, skrev selskapet i en melding sent tirsdag.

Tusenvis av arbeidsplasser kan forsvinne dersom Alpine går dukken. Selskapet har selv rundt 15.000 ansatte rundt omkring i Europa, og et betydelig antall underleverandører kan også bli rammet av en eventuell konkurs.

Det er bare noen uker siden Alpine Bau gikk ut og aviste at selskapet hadde økonomiske problemer. Den gang sa de blant annet at de hadde fått med flere bankforbindelser på en restrukturering av gjeld som skulle sikre driften frem til 2015. Selskapets har gjeld til 50 østerikske og internasjonale banker på 450 millioner euro. Gjelden er litt ned fra siste kjente regnskapstall, da den var på 550 millioner euro.

Denne uka sendte selskapet derimot ut melding om at restruktureringen ikke var nok, og at selskapet behøvde ytterligere kapital for å møte de likviditetsutfordringene selskapet står overfor. De påpekte også at både aksjonærer og bankene måtte bidra for å redde selskapet.

Alpine Baus største eier er det spanske entreprenørkonglomeratet Fomentode Construcciones y Contratas SA. Onsdag morgen sendte de ut en børsmelding hvor de melder at en konkurs kan medføre et tap på 289 millioner euro for det spanske konsernet.

De har spyttet inn 700 millioner euro i selskapet de siste syv årene. FCC tapte selv en milliard euro i fjor, og eierselskapet har en gjeld på 7,2 milliarder euro.

For øvrig eide Statens pensjonsfond Utland 0,7 prosent av aksjene i selskapet ved årsskiftet. De hadde da en verdi på over 61 millioner kroner.

Handelen i verdipapirer i Alpine Bau ble onsdag morgen suspendert på Wien-børsen.

Den østerikske entreprenøren Porr har allerede uttrykt ønske om å overta den delen av selskapet som opererer i hjemmemarkedet.

Byggeindustrien følger saken.