Statssekretær: Markagrensen er ikke hellig

Først svarte Anne Beathe Tvinnereim i Kommunal- og regionaldepartementet – som statssekretær – at markagrensen ikke er hellig. Så tok hun på seg senterpartihatten for å forklare hvorfor.

Kåre Willoch er én av de som mener at det er på tide å tøye opp markagrensen i Oslo og Akershus og åpne for bygging av boliger i utmarksområdene.

– Menneskeskapte grenser som markagrensen, som for mange er blitt en religion i Oslo, må vi gjerne bryte ned til fordel for boliger. I stedet er det på høy til å la dyrket mark bli opphøynet til religion, sa Kåre Willoch da Byggeindustrien møtte den tidligere statsministeren under Norsk boligbyggelags boligpolitiske konferanse nylig.

Da Byggeindustrien ba Kommunal- og regionaldepartementet om et svar på disse og flere andre av Willochs tanker om norsk boligpolitikk, innledet statssekretær Anne Beathe Tvinnereim svaret sitt slik i en e-post:

– Jeg er helt enig med Kåre Willoch i at vi må ta vare på dyrket mark og at markagrensen ikke er hellig. Når folketallet øker trengs det ikke bare flere boliger, det trengs også mer mat, skrev Anne Beathe Tvinnereim.

Statssekretærens markasvar er altså et ganske annet enn det som er regjeringens politikk.

Solhjell sterkt uenig
Det er kun få dager siden SVs miljøvernminister Bård Vegar Solhjell sa at han var sterkt uenig i Kåre Willochs ønsker om å bygge nye boliger i marka.

– Det er helt uaktuelt å røre markagrensen, både for meg og den rødgrønne regjeringen. Det er et klart politisk flertall Oslo for å beholde grensen slik den er nå, sa Bård Vegar Solhjell til Dine Penger.

Etter det oppsiktsvekkende markasvaret fra statssekretæren i Kommunal- og regionaldepartementet, fulgte Byggeindustrien opp med en ny e-post til Tvinnereim med spørsmål om departementet dermed åpnet for boliger innenfor markagrensen.

Da valgte statssekretæren å skifte hatt. I stedet for å svare som den rødgrønne regjeringens representant, svarte hun som senterpartipolitiker.

– Det er vel kjent at Senterpartiet mener at matjord har for svakt vern i dag og at det er for mye nedbygging av de knappe ressursene som skal fø oss. I Senterpartiets nye program står det også at matjord skal sikres sterkere vern enn utmark. Senterpartiet mener dagens situasjon der markagrensa har sterkere vern enn dyrka jord er feil. Jeg understreker at jeg uttaler meg som senterpartipolitiker, svarte Tvinnereim.

– Men er det også slik at du som statsekretær mener det er feil at markagrensa har sterkere vern enn dyrka jord?

– At jeg som Senterparti-politiker mener at jordvern er viktigere enn vern av utmark, bør ikke være overraskende for noen. Men som statssekretær forholder jeg meg lojalt til dagens markagrenser og regjeringens Soria Moria 2-erklæring, og så har vi stadige diskusjoner rundt hvordan vi skal løse de fremtidige boligutfordringene i pressområdene rundt Oslo, sier Tvinnereim.

Vil diskutere
Hun legger ikke skjul på at hun mener det må være mulig å diskutere boligbygging i marka.

– Marka er veldig stort område og dette handler om mange kommuner i den pressede Oslo-regionen, ikke bare områder som Nordmarka og Kikut. Skal vi klare å se helhetlig på boligbyggingen i pressområdene, mener jeg at vi må en udogamtisk tilnærming til marka. Greia i dag er jo at utmark og skau har sterkere vern enn arealer som skal produsere mat, sier Tvinnereim.

Hun mener dessuten hun må få lov til å ha på seg to hatter som politiker.

– En diskusjon om hvorvidt jeg uttaler meg som statssekretær eller senterpartipolitiker tar jeg med lave skuldre, sier Tvinnereim.