Statsansatte synes staten er for treig

Et flertall blant de statsansatte er enig med 22. juli-kommisjonen om at forvaltningens gjennomføringsevne er for svak, viser en ny undersøkelse.

I en ny omfattende medarbeiderundersøkelse i staten, har 3.800 statlig ansatte uttalt seg om hvor flinke de synes arbeidsplassen deres er til å gjennomføre oppgavene sine på en effektiv måte.

Svarene støtter i stor grad opp under konklusjonene i 22. juli-rapporten, som konkluderte med at forvaltningens gjennomføringskraft og resultatorientering var svak.

Ledere mer positive
Undersøkelsen viser at et klart flertall – 57 – prosent ikke er enig utsagnet «I min virksomhet løser vi oppgaver med effektiv ressursbruk».

De er spesielt medarbeiderne i departementene som er kritiske til gjennomføringsevnen. De får en snittskår på 52 av 100 poeng, noe som er så vidt over det som defineres som kritisk grense i undersøkelsen. Når departementsledere svarer på det samme spørsmålet øker skåren til 63 poeng, noe som defineres som middels godt resultat.

Det er Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) som står bak undersøkelsen. Direktoratet mener spriket mellom ledernes og medarbeidernes oppfatning av gjennomføringsevnen «indikerer at ledere på alle nivåer bør bli flinkere til å kommunisere satsinger og prioriteringer nedover i virksomheten». Direktoratet spør seg også om den lave oppslutningen om påstanden om effektiv ressursbruk er uttrykk for at respondentene ikke opplever at de ansattes kompetanse og kunnskap utnyttes godt nok, eller om det er et uttrykk for at potensialet som ligger i IKT, ikke utnyttes godt nok.

Bedre kommunikasjon
Eivind Tesaker, avdelingsleder i Kulturdepartementet, skapte debatt i fjor høst, da han skrev kronikken "Hvorfor ting tar tid" i Aftenposten. Der beskrev han hvordan departementet hans blir stadig mindre produktivt, til tross for færre oppgaver og flere ansatte. Endeløse beslutningsledd og rapporteringsrutiner og frykt for kritikk hemmer effektiviteten og gjennomføringsevnen, skrev han.

– Jeg er veldig tilfreds med å ha skapt en ekstern debatt om disse forholdene, men som ansatt i et departementet, er det ikke riktig av meg å delta i den løpende debatten om dette, sier Tesaker i en kommentar til NTB om de nye tallene.

– Ubrukelige tall
Førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved institutt for ledelse og organisasjon på BI sier det er vanskelig å trekke noen konklusjoner av tallene.

– Med all respekt å melde: Disse tallene er som å spå i kaffegrut. Det er helt ufattelig at det offentlige skal måtte forholde seg til hva de ansatte mener om gjennomføringsevnen i staten, for det er umulig å vite hva de tenker på eller hva de måler det opp mot, sier Arnulf til NTB.

Han mener det er et stort problem at det ikke finnes et godt system for å måle gjennomføringsevne i staten.

– Det er den største unnlatelsessynden regjeringen og Stortinget står for, at de ikke har klart å utarbeide et dokumentasjonssystem for hvordan man skal måle dette. Dette gjelder ikke minst i forbindelse med alle tildelingsbrevene som går til de ulike etatene, sier han.