Salgsstopp av Ikea-lampe etter dødsulykke

Ikea innfører salgsstopp på lampen Smila etter en ulykke i Skottland der et barn omkom.

Vegglampen er en populær barnelampe og solgt i 23 millioner eksemplarer. Etter dødsulykken i Skottland er den fjernet fra alle Ikea-butikker verden over, melder NRK.

– Det er rutine å innføre full salgstopp når et produkt er involvert i noe slikt, sier Kristian Willanger, pressekontakt for Ikea Norge.

Dødsulykken skal ha skjedd fordi ledningene til lampen ikke var festet, og hang løst. Ikea i Norge har ikke mer informasjon om hva som skjedde.

Ikea understreker at det er snakk om et salgsstopp, ikke en tilbaketrekking. Det betyr at folk som har lampen hjemme ikke kan eller trenger å levere den inn igjen.

– Det som skjer nå er at lampen blir nøye testet, noe som er spesielt viktig når det er et produkt for barn. Så langt viser alle tester at alt er trygt, sier Willanger.

Men Ikea ber likevel alle foreldre forsikre seg om at lampen er festet forsvarlig.

– Det som er viktig er å sjekke at den er montert i henhold til bruksanvisningen. Rent generelt kan vi si at alle lamper i hjem med barn ikke bør ha løse ledninger som henger ned langs veggen. Det gjelder uansett om det er en Ikea-lampe eller ikke, sier Willanger, som tror lampen vil komme i salg igjen.