- Bekymret for rekrutteringen til byggenæringen

Liten interesse blant elever for bygg- og anleggsfag i videregående utdanning etter 10. klasse, bekymrer fylkesråd for utdanning i Troms, Kent Gudmundsen, og NESO-direktør Ruben Jensen.

Byggeindustrien treffer Gudmundsen og Jensen under NNBA-messen i Tromsø i forbindelse med en rekrutterings-happening for niendeklassinger fra Tromsø - for å skape blest om bygg- og anleggsbransjen.

-For eksempel ved Nord-Troms videregående skole er det lagt ned vg1 bygg- og anlegg. Årsaken er for lite elevgrunnlag til disse fagene. Dette bekymrer meg, fordi det kan føre til at det må legges ned flere slike utdanningstilbud ved ulike videregående skoler, sier Kent Gudmundsen.

Sviktende interesse for bygg- og anleggsfag vil igjen føre til at færre for fagbrev i de ulike fagene i bransjen.

- Viktig med fagbrev
- Det er viktig at vi får ungdom til å ta fagbrev innen bygg- og anleggssektoren. De beste lederne vi får, er de som kommer yrkesveien inn i bransjen vår, hevder administrerende direktør i NESO, Ruben Jensen.

Han mener det er svært viktig at man skal kunne de ulike bygg- og anleggsfagene fra grunnen av - før man eventuelt velger å ta en høyere utdannelse rettet mot bransjen.

-Fagutdannelse må vektlegges mye sterkere enn den gjør i dag, sier Jensen til Byggeindustrien.

Troms først
Ifølge Kent Gudmundsen har Troms vært et foregangsfylke med å innføre retten til påbygg til generell studiekompetanse etter at kandidatene har fullført fagbrev. Stortinget har nylig vedtatt at dette skal gjelde for hele landet.

-I tillegg må vi bli flinkere til å drive rådgivning på ungdommens banehalvdel. Derfor har vi i Troms sammen med Nasjonalt senter for IKT i utdanningen inngått samarbeid om et pilotprosjekt. Som første fylke i Norge tilbyr vi utvidet tilbud hvor ungdom anonymt kan chatte med en utdanningsrådgiver. Skolesystemet må bli flinkere til å se hver enkelt elev og tilpasse utdanningen deretter, mener Gudmundsen.

- Rekrutteringsbehovet vil øke
NESO-direktøren er enig.

-Vi kommer til å få et enda større rekrutteringsbehov til bygg- og anleggsbransjen enn vi har i dag, så det er utrolig viktig at ungdom vil velge å utdanne seg i denne retningen. NESOs Lærlingeskole i Svolvær er med på å bidra til å øke interessen for bygg- og anleggsfag, sier Ruben Jensen.