Norsk selskap planlegger gasskraftverk på Møre

Det norske selskapet Sargas håper på EU-støtte til å bygge et gasskraftverk med rensing ved Elnesvågen på Mørekysten. Sargas planlegger å frakte CO2-utslippet til Litauen.

Sargas har fått med seg General Electric, SNC-Lavalin fra Canada og Daewoo fra Sør-Korea, samt det dansk-litauiske oljeselskapet Minijos Nafta på prosjektet, skriver Dagens Næringsliv.

Sargas har sammen med Minijos Nafta søkt om 200 millioner euro fra EUs støtteprogram for CO2-fangst og lagring. EU-programmet forutsetter at de involverte landene bidrar med et like stort beløp. Sargas har derfor sendt søknad til norske og litauiske myndigheter om 100 millioner euro i støtte fra hvert av landene. Beløpet vil dekke kostnader som omfatter CO2-fangst, transport og lagring i ti år.

Det er ett år siden Sargas sist luftet planene. I juni i fjor opplyste Sargas at det hadde kjøpt størstedelen av Industrikraft Møre. Det planlagte gasskraftverket skal være stort nok til å dekke strømbehovet til 80.000 husstander og til å forsyne gassterminalen til Ormen Lange.

85 prosent av CO2-utslippet skal fanges og skipes 1.000 nautiske mil til Litauen, og deretter fraktes i rør til et gammelt russisk oljefelt 3 mil fra havnen i Litauen. Der skal CO2-utslippet gradvis injiseres 12,5 kilometer ned i grunnen og brukes for å få opp olje som er vanskelig tilgjengelig.

Sargas' administrerende direktør Henrik Fleischer opplyser at norske myndigheter 5. juli skal ta stilling til om søknaden skal støttes. Fleischer tror på positive signaler, men mener det blir mer utfordrende å få ja fra EU