Takk til entusiastene

I en tid hvor alt skal skje så raskt og effektivt og hvor det aller meste av kommunikasjonen foregår ved hjelp av datamaskiner, er det viktig at det også er noen som er opptatt å ta vare på historien og de håndfaste bevisene på utviklingen. Det er all grunn til å takke dem som har bidratt til å utvikle Norsk Fjellsprengningsmuseum, som ligger i tilknytning til Vegmuseet nord for Lillehammer.

På mange måter var det i grevens tid at noen startet arbeidet med å samle inn maskiner og gjenstander som har betydd mye for utviklingen av den norske anleggsnæringen. I løpet av de snart ti årene som er gått siden man startet arbeidet med å bygge opp det fantastisk flotte museumsanlegget, har man samlet uendelig mye anleggshistorie.

Selvsagt har man fått offentlig støtte og hjelp, men den dugnadsånden og den gavmildheten som man har sett i mange norske entreprenører og andre har bedrifter, har vært utrolig viktig.

Ellers er det viktig at også mange rådgiverbedrifter har forstått betydningen av dette museet. I dag er rådgiver Jan Rohde fra Sweco styreleder i stiftelsen.

Men skal museet kunne utvikle seg videre, er det viktig at virksomheten blir organisert på en litt annen måte enn i dag. Det er også viktig at man også i fortsettelsen får til et godt og konstruktivt samspill med Vegmuseet som eies av Statens Vegvesen.

Museet har mange planer fremover. Det store løftet som nå venter er å flytte en ”monstermaskin” på over 300 tonn fra Titania gruver til Fjellsprengningsmuseet. Dette blir i tilfelle en av verdens tyngste museumsgjenstander. Men skal man få dette til må man løfte i flokk. Vi kommer nærmere tilbake til denne saken og til det som skal skje.

Ellers er det viktig at museet får et enda bedre fotfeste innen Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF). På styresamlingen nylig var foreningens styreleder Heidi Berg til stede. Hennes engasjement er utrolig viktig for hele fjellmiljøet i Norge. Hun vil opplagt sørge for at også museet blir tatt vare på.

Ellers anbefaler vi alle til å ta en tur til Fjellsprengningsmuseet.