Venstre vil ha storsatsing på tog

Venstre vil bruke 25 milliarder kroner mer på transport de neste ti årene enn det legges opp til i Nasjonal transportplan.

– Regjeringens transportplan er ikke en plan, men en oppramsing av tiltak, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun talte til landsstyremøtet i Oslo lørdag.

Nasjonal transportplan skal behandles i Stortinget tirsdag.

Intercity-utbygging
Venstre-lederen lanserte på landsstyremøtet i Oslo, som også er en toppmøtesamling før valget, det hun kalte tidenes jernbaneløft.

– Toget må komme i tide, det må gå når du trenger det og ha en reisetid som konkurrer med bil på korte strekninger og fly på lengre strekninger, sa Skei Grande.

Venstre mener det er helt nødvendig med full Intercity-utbygging med dobbeltspor til Halden, Skien og Lillehammer innen 2025.

– Det er ventet en betydelig befolkningsøkning i østlandsområdet fram mot 2040. Bare i Oslo og Akershus er det ventet 450.000 nye borgere. Derfor er det helt nødvendig med store investeringer i samferdsel, sa Skei Grande.

Venstre mener også det er nødvendig å doble avgangene på Sørlandsbanen, Gjøvikbanen, Østfoldbanen, Dovrebanen, Vestfoldbanen og Kongsvingerbanen. Partiet vil få igangsatt arbeidet med Ringeriksbanen, noe som kan forkorte reisetiden på Bergensbanen med en time. Partiet vil også ha full bybaneutbygging i Oslo, Bergen og Stavanger, og ruste opp kollektivsystemene i flere byer og tettsteder.

– Vi skal bli togpartiet i neste regjering, sa Skei Grande.

Venstre vil også ha en offensiv sykkelsatsing, en ferjefri E39 på Vestlandet og en opprusting av fylkesveiene.

Varig vern i nord
Venstre-lederen brukte også mye av talen sin til å snakke mot oljeboring og for varig vern av de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Den eneste muligheten til varig vern av disse områdene er en blågrønn regjering. Venstre vil gå inn i en regjering med varig vern av disse områdene øverst på blokka. Norge trenger en ny regjering, sa Skei Grande.

Venstre har i denne stortingsperioden bare to representanter på Stortinget, men Venstre-lederen mener mye hadde vært annerledes dersom ikke partiet hadde vært representert på Stortinget.

– Det er mange tanker som ikke hadde kommet fram, sa Venstre-lederen.

Hun sa at hun synes det nå er godt å komme i gang med valgkampen.

– Dette er siste gang vi samles før den store valgdagen. Vi skal stå på hele veien inn og kjempe for hver enkelt stemme. Venstre har sjelden vært viktigere enn nå. Jeg gleder meg til å drive valgkamp, avsluttet Trine Skei Grande til stående applaus fra salen.