Europeisk betongindustriforening med generalforsamling i Oslo

Fredag 14. juni gjennomfører den europeiske Betongindustriforeningen (BIBM) generalforsamling i Oslo. 17 land var representert i møtet.

BIBM representerer Betongelementforeningen og Basal i Brussel, ovenfor EU parlamentet, CEN og andre viktige aktører som skaper rammebetingelsene for betongelementbransjen.

Alle de nordiske landene er medlem, og har også styrerepresentasjon i BIBM. Foreningen organiserer et stort nettverk av fagfolk, eksperter og bedriftsledere i betongindustrien og er det naturlige utgangspunktet for å bedre næringens rammebetingelser der de viktigste beslutningen tas.

- Foreningen konsentrerer sin aktivitet om å løfte frem industris miljøprofil slik at samfunnet og beslutningstagere rundt oss får et bedre faktagrunnlag ved vurdering av byggesystemer. Dette går på å formidle kunnskap om termisk kapasitet, karbonatisering, at prefabrikerte bygg i betongelementer er "more for less" (mindre konsum av betong til større volumer i bygg) samtidig som de er brannsikre, står lengre med mindre vedlikehold osv. Dette arbeidet gjøres i hovedsak gjennom informasjonsaktivitet i Europaparlamentet, andre relevante NGOer i Brussel, ved at BIBM har representasjon i standardiseringsorganisasjonen med mer, forteller daglig leder John-Erik Reiersen i Betongelementforeningen.

Når det gjelder markedsutviklingen er det generelle bildet i Europa, på tross av at hele byggemarkedet faller, at prefab tar stadig større relative andeler. Tendensen gjelder både for bolig-, nærings-, og kontorbygg.

Fakta om markedsutviklingen:
Norge: venter en vekt på rundt 5% i 2013.
Sverige og Finland: Stabilt marked.
Danmark: Forventer nedgang på 5-10%.
Tyskland og Østerrike: Venter svak vekst.
Frankrike: Årlig fall på 10% siden 07-08, ventes å stabiliseres i 2013.
UK: Er ned 30% sammenlignet med 2007, faller fremdeles.
Italia: Er ned 40% sammenlignet med 2007, venter videre fall.
Spania: Er ned 60% sammenlignet med 2007, ventes å stabilisere i 2013.