IAV satser som byggentreprenør i Norge

Det islandske entreprenørselskapet IAV har ambisjoner om å bli en slagkraftig byggentreprenør i det norske markedet.

IAV ble historiske da de sammen med sveitsiske Marti Contractors ble det første utenlandske selskapet som vant en jernbanekontrakt i Norge. Da Byggeindustrien nylig besøkte Marti IAV DA ved den såkalte Snekkestadentreprisen sør for Holmestrand, kunne prosjektleder Gisli T. Gudjonsson fortelle at IAV også kommer til å satse som byggentreprenør i Norge.

Gudjonsson er foreløpig sparsommelig med informasjon om hvor nærme de er sin første norske byggkontrakt, men han røper at de både har sett på konkrete prosjekter og vært i kontakt med potensielle kunder.

- Vi vet vi kan bygge og vi vil bygge, men vi er opptatt av at oppbyggingen av selskapet skal skje i riktig tempo, understreker Gudjonsson.

Etablerer hovedkontor i Oslo

Marti Norge kommer i løpet av få måneder til å etablere et hovedkontor i Oslo. Søsterselskapene IAV og Marti Contractors, som begge er 100 prosent eid av sveitiske Marti Holding, vil da bli samlokalisert i hovedstaden. De to entreprenørene samarbeider som kjent allerede tett på anleggssiden og vil mest sannsynlig også dra nytte av hverandres kompetanse den dagen IAV får sin første byggentreprise i Norge.

- IAV er en stor totalentreprenør innenfor bygg på Island og Marti sitt potensial innen bygg er minst like stort, sier Gudjonsson.

Marti Contractors er i dag Sveits nest største byggentreprenør etter Implenia.

Ett ferskt prosjekt IAV er stolte over at de har vært totalentreprenør for er konserthuset Harpa i Reykjavik. Det har blitt kåret til årets bygg i Skandinavia av det svenske tidsskriftet Form og prosjektet har vunnet den anerkjente European Union Prize for Contemporary Architecture /Mies van der Rohe Award 2013.

Er ute etter norske arbeidere

Hvor vil dere hente arbeidsressursene til det nye selskapet?

- Vi ønsker selvsagt å utnytte de ressursene selskapet allerede sitter på, men innen både bygg og anlegg har vi et generelt ønske om å knytte til oss både flere norske fagarbeidere og funksjonærer, svarer Gudjonsson.

Byggeindustrien kommer med en egen reportasje om Marti IAV DA i nr. 10, som har utgivelse 27. juni.