Fjellsprengningsmuseet en viktig kulturarv

Takket være noen entusiaster i anleggsnæringen, ble Norsk Fjellsprengningsmuseum som ligger i tilknytning til Vegmuseet på Lillehammer, en realitet. Neste år kan man feire 10-årsjubileum.

Neste år skal også Statens vegvesen feire sitt 250 års jubileum. Det blir litt av et jubileum.

Opp gjennom årene er det lagt ned betydelig med frivillig innsats av dem som har sittet og sitter i styret i Fjellsprengningsmuseet. Mange av byggenæringens bedrifter har også gitt mye støtte båe ei form av penger, arbeid og ikke minst har mange bedrifter donert mye flott utstyr fra ulike tider. På museet kan man følge hele utviklingen.

Nå jobbes det aktivt for å få flyttet en mer enn 300 tonns stor anleggsmaskin fra Titania gruver til Fjellsprengningsmuseet. Dette må bli en av verdens største og tyngste museumsgjenstander. På Jernbanemuseet står det gamle Dovregubben-lokomotivet. Det er også stort, men det veier bare en tredjedel av trucken fra Titania. Nå prøver styret å skaffe de 800 000 kronene som trengs for å flytte kolossen.

I neste utgave av Byggeindustrien kommer en større reportasje om Fjellsprengningsmuseet og den ivrige gjengen i Norsk Forening for Fjellspreningsteknikk (NFF) som jobber for å utvikle dette viktige museet videre.