Protan fullfører Coop-tak

Protan har overtatt arbeidet med å fullføre taket på Coop Norge Handels nye logistikksenter/sentrallager på Gardermoen.

Coop-lageret har vært gjenstand for mye kritikk etter at det ble avdekket sosial dumping på byggeplassen. Det ble også reist spørsmål om de byggevarene som ble beskrevet var de som ble benyttet.

Nå har byggherren gjort tiltak. Blant annet skal Protan levere taket på fryselageret, og der skal det brukes et vakuumtak som er spesielt tilpasset denne type bygg med behov for ventilering.

Sentrallageret har en størrelse på 52.000 kvadratmeter (syv fotballbaner) og en investeringsramme på 1,5 milliarder kroner. Bygget skal tas i bruk i løpet av 2014 og skal blant annet brukes som fryselager. Dette innebærer utfordringer med fukt og kondensering, noe som stiller store krav til taket.

- Vakuumtaket er et resultat av mange års erfaring og utvikling av ny teknologi, og har mange fordelaktige løsninger både for miljø og økonomi. Det brukes blant annet ingen festemidler på takflaten, ingen punktering av dampsperren, rask montering uten borestøy og ideell ventilasjon, sier adminstrerende direktør Erik Øyno i Protan.

Tilpasset nordiske forhold
Siden den første vakuum-innfestede taktekningen fra Protan ble montert på taket til Sintef Byggforsk i 1998, er det blitt lagt flere vakuumtak over hele Europa. En av de mange fordelene for Coops sentrallager er at denne type tak ventilerer innestengt fukt ut av takkonstruksjonen. Dette er i tillegg til monteringseffektiviteten, metodens store fordel. Innestengt fukt i takkonstruksjoner kan være en «miljøbombe» om sopp- og muggvekst oppstår.

- Takkonstruksjon er et komplisert og sofistikert håndverk, og i et krevende klima som vi har her i Norge er det nesten en umulighet å drive helårlig tekkevirksomhet uten å få inn noe vann og fuktighet. Men med Protans systemer unngår man disse problemene, sier Øyno. Vi leverer Goretex for taket, byggene får puste gjennom taket med våre løsninger.

På lag med naturkreftene
Protan har utviklet vakuumtaket gjennom en forståelse av vindkreftenes effekt på bygninger. Ventilsystemet består av enveisventiler som suger ut luft for å kompensere for utilsiktede luftlekkasjer mellom tekning og underlag. Dess sterkere vinden er, dess mer undertrykk i taket og jo bedre fungerer systemet. Dette fordi ventilene er virksomme på det området av takflaten hvor vindsuget til enhver tid er størst. Det skapes et undertrykk i sjiktet mellom tekningen og underlaget ved vindbelastning, noe som fører til at taket fester seg som en sugekopp mot fundamentet.