Giske ønsker egen BA-seksjon i Næringsdepartementet

Nærings- og handelsminister Trond Giske signaliserer at hans departement vil opprette en egen seksjon for byggenæringen.

Fredag kom det for første gang på 15 år en egen næringsmelding. I den varsles en økt satsing fra Nærings- og handelsdepartementets side på bygg og anlegg, som sammen med varehandel og transport trekkes spesielt frem.

Da Giske inviterte til pressetreff angående meldingens bygg- og anleggsdel kom litt klarere frem hva han ser for seg. Et departement som i større grad tar vare på byggenæringens næringspolitiske sider, områder som ikke blir fullt så mye vektlagt i de mange andre departementene som er premissgivere for bransjen.

- Akkurat nå arbeider vi med å se på hvilken kompetanse vi allerede har i departementet, sier Giske til Byggeindustrien.

- Betyr det at det vil komme en egen bygg og anleggsavdeling i Næringsdepartementet?

- Jeg vet ikke om det blir en egen avdeling, men reiseliv har for eksempel en egen seksjon hvor vi har samlet en del oppgaver. Det viktige er at vi har egne folk som bygg- og anleggsnæringen lett kan ta kontakt med, kanskje spesielt bransjeorganisasjonene, svarer Giske.

Han trekker frem at byggenæringen sysselsetter rundt 200.000 mennesker, mens det tilsvarende tallet for industri og bergverk er 300.000.

– Det er få bransjer som har mer behov for næringsdepartementet enn bygg og anlegg. Vi ser for oss at vi kan være et departement som kan ha en koordinerende rolle på den næringspolitiske siden. Det kan være størrelsen på anbudene, anbud hvor det åpnes for nye løsninger og mange slike ting, sier statsråden.

Giske ble også konfrontert med styreleder Åsmund Østvold i byggmesterfirmaet Beto-Bygg AS innlegg på BNLs representantskapsmøte hvor han sa at de tradisjonelle håndverksbedriftene er i ferd med å råtne på rot, blant annet fordi stor offentlige byggherrer kun ser på pris i anbudskonkurransene. Statsråden mente dette var en typisk problemstilling hvor hans departement kan spille en rolle, som brobygger mellom næringen og de andre departementene.

Han kommer med en invitasjon til bransjeorganisasjonene i næringen om å fortsette dialogen de har hatt i oppkjøringen til næringsmeldingen. – Ikke bare med dag til dag-saker, men mer om hvor byggenæringen skal være om 10-15 år, sier Giske.

Giske gjorde et poeng av at departementet også kan spille en større rolle i kampen mot sosial dumping. At det ikke bare er arbeidstakerne som blir utnyttet, men at også de bedriftene som forholder seg til regelverket blir skadelidende.