Høyre mener bankskatt vil skvise unge i boligmarkedet

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener en egen bankskatt vil gjøre det vanskeligere for unge mennesker å komme seg inn på boligmarkedet.

Ifølge Dagbladet ønsker SV å innføre en finansskatt hvis det blir rødgrønn valgseier til høsten. Skatten skal gi ni milliarder kroner ekstra til statskassa de neste fire årene.

– Vi synes det er fornuftig fordi finansbransjen i Norge i dag i hovedsak ikke betaler moms på omsetning og formidling av finansielle tjenester. Så sent som i vår var det utbyttefest i bankene, sier Lysbakken.

Forslaget ble slaktet av Høyres nestleder Jan Tore Sanner da de to møtte hverandre til boligdebatt under Norske boligbyggelags boligpolitiske konferanse onsdag.

– De har  fått innført høyere krav til egenkapital bak hvert utlån. Det betyr i seg selv at det blir et press på boliglånsrenten. Og nå skal altså Audun Lysbakken og SV legge ni milliarder i bankskatt på toppen av det igjen, sa Sanner og spurte:

–  Vil en slik skatt gjøre det lettere eller vanskeligere for unge mennesker å få boliglån?

Svaret mener Sanner er at finansskattforslaget vil gjøre det enda tøffere for de unge å komme seg inn på et allerede presset boligmarked.

–  Når man ikke vil gjøre noe med verken egenkapitalkravet for kjøp av bolig eller BSU-ordningen, og kun vil skattlegge bankene ekstra, er konsekvensen at det blir enda vanskeligere å komme seg inn på markedet for de unge, mener Jan Tore Sanner.